NOVI UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU: Hitan sastanak Vučića i Dodika!

Dodik najavio da će u subotu u Beogradu biti održan sastanak predsednika parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

* Glavni odbor SNSD zaključio da je neprihvatljiva deklaracija SDA i potvrdio da Srpska treba da traži „afirmaciju“ prava na samoopredeljenje

* Deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad Bosne i Hercegovine iza koga stoje bošnjačke stranke, ocenio je Dodik

Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je danas da će u subotu u Beogradu biti održan sastanak predsednika parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Dodik je na konferenciji za novinare, nakon sednice Glavnog odbora SNSD, rekao je da će, u subotu u podne, Vučića upoznati sa novonastalom situacijom.

„Verujemo da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika o ovoj situaciji i da oceni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH“, rekao je Dodik, a prenela RTRS.
Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je danas da je Glavni odbor te stranke zaključio da je neprihvatljiva deklaracija SDA i potvrdio da Srpska treba da traži „afirmaciju“ prava na samoopredeljenje.
Dodik je rekao da je između ostalih zaključaka i urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, istakavši da nije prihvatljivo da u toj pravosudnoj instituciji sede inostrane sudije.

„GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od FBiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o odbrani, UIO i VSTS“, naveo je Dodik, nakon sednice tog stranačkog tela.

Jedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS.
Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog delovanja.

Smatraju i da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.
Za potpredsednike SNSD Glavni odbor je izabrao Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke. GO je izabrao i Predsedništvo SNSD koje broji 45 članova.

– Deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad Bosne i Hercegovine iza koga stoje bošnjačke stranke – rekao je u intervjuu za Dnevnik RTS-a Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. Ističe da je Deklaracija SDA nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor.

Izvor:Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *