О случају филмa „Отац“ огласио се и министар: ФИЛМ НИЈЕ ЖИВОТ, ЦЕНТАР РАДИО ПО ЗАКОНУ?

 Поводом случаја Ђорђа Јоксимовића, по којем је снимљен филм „Отац“, а који говори о човеку коме је Центар за социјални рад узео децу, данас се саопштењем огласио министар Ратко Дмитровић: „Филмска уметност по правилу слика живот, али филм, често, није живот. Посебно није у случају Јоксимовића”, наводи се у, између осталог, у саопштењу министра за бригу о породици и демографији.

Ђорђу Јоксимовићу је Центар за социјални рад у Крагујевцу 2015. године одузео родитељско право и његове три малолетне ћерке сместио у хранитељску породицу, о чему је Спутњик писао више пута. Његов случај протеклих дана поново се нашао у фокусу јавности, након што је филм „Отац“ 16. јануара био емитован и на РТС-у.

Тим поводом, министар Дмитровић у саопштењу наводи да је одлука тог Центра потврђена на неколико судских инстанци.

Како је саопштено, Дмитровић је разговарао са директором Центра Владом Јовановићем и још неколико особа у потпуности упознатих с овим случајем, укључујући људе блиске Ђорђу Јоксимовићу.

„Све што се у овом случају подузима од стране надлежних институција има за циљ збрињавање деце. Све је за њихово добро. Слика која је створена у јавности, и даље се ствара, како неко има злу намеру да родитељима из обести узме децу, чак се спомиње и усвајање у иностранству, доказ је потпуног напознавања чињеница или свесног манипулисања. Филмска уметност у правилу слика живот али филм, често, није живот. Посебно није у случају Јоксимовића. Једно је предложак, надградња, фикција, а друго живот са свим суровостима и трагичним појавама које могу да се одражавају на људе, у овом случају на децу“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише и да је Јоксимовићев случај „далеко од мозаика који је о томе сложен у јавности“.

„Не треба нико никога да осуђује и криви, чињенице и истине морају да се поштују. Колико год биле тешке и непријатне. Овде нема криваца, а све што се чини, чини се због деце. Министарство за бригу о породици и демографију, на чијем сам челу, активно се укључило у овај случај и урадићемо све што можемо, скупа с другима, да деца Ђорђа Јоксимовића расту као сва друга деца. Молим све који би да коментаришу овај случај и дају оцене, а не познају чињенично стање, да се суздрже. Због деце Јоксимовића“, написао је Дмитровић у саопштењу.

Јоксимовић је за Спутњик раније рекао да од 2015. године чека да се Центар за социјални рад у Крагујевцу „смилује“ и врати му децу.

„Не знам на чему сам. Зовем Центар, нико се не јавља, никако не могу да допрем до било кога од њих … Не знам тренутно каква је ситуација. Што се мене тиче, одавно сам испунио све услове које су од мене тражили да би ми деца била враћена. Сада имам посао и сређену кућу. Шта је сада разлог“, пита се Ђорђе.

Он је судским путем успео да издејствује да децу доведе кући само за време празника.

„Ништа није теже него кад моја три детета морам да поведем из наше куће назад у туђу, код страних људи у хранитељску породицу. Од тога је само гори повратак – кад откључам кућу и видим да је празна“, испричао је Ђорђе Јоксимовић за Спутњик.

У његов случај у понедељак се укључио и Заштитник грађана, који је покренуо поступак контроле приватности и законитости рада крагујевачког Центра за социјални рад „Солидарност“ и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, због тога што сматра да у овом случају постоји могућност угрожавања или повреде права и најбољих интереса детета.

Одлука о покретању поступка Заштитника донета је и због информација у медијима да је Ђорђе одавно испунио све услове које је орган старатељства од њега захтевао, али да не може да успостави контакт са надлежнима у Центру.

Заштитник је од Министарства и Центра затражио да му у року од 15 дана доставе детаљне извештаје о поступању, мерама и активностима које су предузели у овом случају.

Фото: Маја Медић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *