OBARAO SAJTOVE: Srpski tinejdžer zaradio milione, otac tvrdi da je dobio sitne pare!

Srpski tinejdžer uhapšen nakon što je otkriveno da je obarao sajtove banaka, državnih institucija i policije. Otac tvrdi da nije imao lošu nameru!

 Otac Jovana M. (19), tinejdž hakera iz Prokuplja koji je uhapšen pre nekoliko dana u jednoj od najvećih međunarodnih akcija protiv visokotelhološkog kriminala, kaže da je njegov sin godinama programirao „nešto za tog Hrvata“, ali da nije imao lošu nameru.

Jovan M. je uhapšen zajedno sa Vukašinom D. (21) iz Rume. Njih dvojica su osumnjičeni da su bili administratori servisa „WEBSTRESSER“, hakerske grupe koja je po narudžbini klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu.

Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija i sajtovi za igru širom sveta.

Jovan se zbog ovih napada našao na spisku pet najvećih hakera na ovom sajtu kojim je upravljao mladić iz Hrvatske koji je, takođe, uhapšen u toku ove akcije.

Otac devetnaestogodišnjaka kaže da je u šoku otkad mu je sin uhapšen.

– U rasulu sam. To što je još kao klinac programirao nesto za tog Hrvata i dobijao neke sitne pare, ne znači da bi trebalo dete satanizovati. On je čak proveravao bezbednost nekih naših sajtova ranije i slao im mejlove da ih upozori na propuste u bezbednosti. To mi se lično pohvalio – priča Milan M.

Kako naglašava, njegovo dete nije zlonamerano.

– On je vrlo pošten i nema kvarnu dušu – naglašava otac tinejdž hakera.

Jovan M. je inače do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Jovan je, čudne li ironije, iz stručnih premeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke.

Njegovi školski drugovi kažu da je bio „zaluđen kompjuterima“, ali ih je šokirala vest da je uhapšen.

– Jovan ima „kliker“ za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterima, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande – čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.

Istragu ove međunarodne kriminalne grupe, započela je u oktobru 2017. godine holandska nacionalna kriminalistička jedinica za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije.

Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Europol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem Jovana i Vukašina.

Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok je servere, preko kojih su izvodili kriminalne napade, preuzela policija.

Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegovu serversku insfrastrukturu su zaplenile policije Nemačke, SAD i Holandije.

Na sajtu „webstresser.org“ danas je postavljena tzv. „STOP stranica“, na kojoj je i grb MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

Srpski internet portali pošteđeni

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

„WEBSTRESSER“ je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila ove godine na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu, saopšteno je z MUP.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *