OBJAVLJEN NOVI SNIMAK: SRUŠENA IMPERIJA Zaeva i Bokija 13, umešani i Srbi, a iza svega stoji MRAČNI PLAN DVA DRŽAVNIKA?!

Italijanski mediji nastavljaju da razotkrivaju prljave radnje severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva koji se sumnjiči da je umešan u višemilionsko reketiranje poznatog biznismena Jordana Kamčeva, i to zajedno sa likom iz rijalitija Bojanom Jovanovskim, poznatijem kao Boki 13!

Danas je na portalu La Verita i njihovom YouTube kanalu objavljen novi snimak, koji dokazuje beskupulozne ucene i iznude Bokija 13 koji se u Severnoj Makedoniji predstavlja kao vlasnik kablovske 1TV, poslovnog partnera Zorana Zaeva i njegovog savetnika Zorana Bašanovića. On je, da podsetimo, tražio od Kamčeva osam miliona evra da mu sredi povlačenje optužnice u aferi ‘Imperija’, koja datira još iz vremena dok je Nikola Gruevski bio na vlasti.

Poslednjih dana maja Evropska komisija i briselske institucije napisale su i odobrile izveštaj o severnoj Makedoniji za 2019. godinu, piše La Verita, kako bi analizirale razvoj zemlje na putu ka Uniji na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2004. U dokumentu, u poglavlju posvećenom pravosudnom sistemu kaže se da bi razne grane sistema trebalo da pojačaju saradnju sa specijalnim tužilaštvom hvaleći njihovu efikasnost, izveštavajući da je u 17 otvorenih slučajeva 112 ljudi pozvano na saslušanje, zahvaljujući radu Katice Janeve, bivše šefice tajnih službi i nekoliko ministara prethodne konzervativne vlade koji su takode osudeni.

Iako je se u izveštaju izražavaju jasne sumnje u činjenicu da specijalni tužilac može da nastaviti sa radom nakon što joj je istekao mandat, ona je pohvaljena zbog svoje uloge u borbi protiv korupcije i za doprinos u stabilizaciji vladavine zakona. Zahvaljujući ovom izveštaju, kao i bliskom odnosu Janeve sa Federikom Mogerini, dokument je doprineo da Holandija donirala dva miliona evra da bi specijalno tužilaštvo postalo sjajan primer borbe protiv korupcije. Švedska je doprinela sa milion evra tehnološkog materijala, a američki Stejt department osigurao je još milion dolara, dok je Italija svu svoju podršku izrazila preko ministra pravde Andrea Orlanda, koji je 25. jula 2016. imao detaljni privatni razgovor sa Janevom, koji posle toga nije javno komentarisao. Otkako su stupili na dužnost, svi evropski ambasadori, Mogerinijeva, kao i strani političari u poseti Skoplju, pa čak i generalni sekretar NATO Jan Stoltenberg, uvek su se osećali primoranim da se sastanu sa Katicom Janevom, podsticući njen rad uprkos stavovima makedonskh građana, jer je specijalni tužilac imala maksimalnu političku podršku.

Medutim, o kakvoj je „pravdi“ reč oktriveno je posle objavljivanja snimka na kom se vidi kako Kamčev isplaćuje Bokiju i njegovom saradniku Zoranu Milevskom milion evra. Video-snimak počinje prebrojavanjem novca. Pare su potom spakovane u torbu koju Jovanovski i Milevski iznose iz vile Jordana Kamčeva, koji ih ispraća sve do vrata, dok se u poslednjem delu snimka vide osumnjičeni kako idu ka automobilu sa torbom punom para.

Drugi deo materijala sastoji se od audio-snimka u kojem razgovaraju Boki 13 i Kamčev. Boki najavljuje tajkunu da će ga ‘Vrhovni sud osloboditi iz kućnog pritvora do ponedeljka ili najkasnije do utorka’.

Iz novog audio snimka se saznaje da Boki 13 izjavljuje da je u direktnom svakodnevnom kontaktu sa Janevom, a čini se da čak i kada putuje sa njom u autu, raspravlja i potvrduje dogovor sa Kamčevim. Pre svega, medutim, iz objavljenoih dokumenata je jasno da izvršilac, Boki 13, ima saznanja o poverljivim informacijama koje bi trebalo da znaju samo specijalni tužilac i premijer Zoran Zaev, odnosno onaj koji je ranije predao Janevoj dokaze o prisluškivanju.

Boki 13 potvrduje da su i druge sudije, podređene Janevoj, takode bile deo ucenjivačkog projekta zbog kojeg je sada u zatvoru kao glavni i za sada jedini osumnjičeni.

U delu audio snimka, koji dokazuje valjanost video snimka koji je prethodno objavio portal La Verita 20. februara 2019. godine, Boki 13 se žali na količinu novca i akten tašne koje je pripremio Jordan Kamčev, nesvestan činjenice da je novac namenski pripremljen u apoenima od pedeset evra da bi trebalo imati veći broj aktovki u koje bi se mogli montirati satelitski sisteme praćenja. Boki 13, osim što je šoumen, u poslu je sa sinom Janeve, a ima i dobrotvorno udruženje, Medunarodnu alijansu, kojom predsedava socijalistički poslanik i bivša ministarka rada Forsina Remeski, njegova sestra, a takođe i sadašnja ministarka odbrane Radmila Jankovski sa kojom Boki 13 kaže da provodi večeri, piše La Verita. Sve to tek treba da se verifikuje, ali ono što je u audio zapisu obećao Boki 13 Kamčevu, to je oslobađanje od optužbi i povratak pasoša.

Inače, kako piše La Verita, ovaj medij, makedonske vlasti optužile su posle objavljivanja snimaka da su izvršioci mračnog plana koji su Salvini i Orban spremili na Zaeva. Zamenica specijalnog tužioca Lile Stefanova takode je dovela u pitanje autentičnost snimaka i uloge Bokija 13, a video snimke je opisala šokantnim i rekla da je spremna za saradnju sa pravosudnim vlastima.

Nije poznato kako je i odakle italijanski portal dobio snimak iz istrage, a severnomakedonski državni tužilac Ljubomir Joveski tvrdi da nije procurio iz tužilaštva.

  • Istražioci imaju dokaze protiv Bokija, ali sumnjaju da je on zapravo novac od Kamčeva trebalo da preda Zaevu ili ljudima bliskim njemu. Treba biti naivan, pa poverovati da je opskurni Boki 13 sam organizovao sastanke i višemilionsku isplatu. Ovakve stvari se ne rade bez znanja samog vrha vlasti. Zato se osnovano sumnja da iza svega stoji Zaev – prenosi naš izvor upoznat sa istragom u Skoplju.

Da je Zaev zaista umešan u ovu aferu, koja je nazvana ‘Reket’, tvrdi glavni urednik portala Plus info Branko Geroski, koji je u junu, uoči hapšenja Bokija 13, objavio više tekstova o državnoj korupciji. Geroski je Bokija 13, doduše indirektno, osumnjičio za reketiranje i ustvrdio da to sve radi sa ljudima iz vladajuće SDSM Zorana Zaeva.

  • Izvesni Koki, koji se predstavlja kao vlasnik televizije (aludiranje na Bokija 13), zajedno sa nekim ljudima iz vrha vladajuće SDSM ima grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika – tvrdi Geroski.
  • Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *