Objavljena je lista zemalja koje su najviše gađane američkim „tomahavcima“. Evo gde je SRBIJA

Proteklih 26 godina projektil „tomahavk“ nalazi se na čelu američkih vojnih intervencija širom sveta, a na svom tlu osetila ga je i Srbija.

Kao odgovor na brutalan hemijski napad koji je u Idlibu usmrtio desetine civila (za koji SAD krivi predsednika Bašara al Asada), američka vojska je u samo jednom napadu izručila čak 59 „tomahavka“ na vojnu bazu Šajrat pod kontrolom sirijske vojske.
Dva američka razarača stacionirana u Sredozemnom moru ispalila su ubojite projektile gađajući avione, hangare, naftna i logistička skladišta, bunkere municije, PVO sisteme i radare.

Otkako je 17. januara 1991. „tomahavk“ prvi put lansiran u operaciji „Pustinjska oluja“ tokom Zalivskog rata, Irak je do danas ostao država na čije tlo je palo najviše razarajućih projektila pod komandom SAD-a. Tokom proteklih 26 godina „tomahavk“ je korišćen u gotovo svakom većem američkom sukobu uključujući intervencije u Avganistanu 2001, sukobe u Bosni i Libiji, ali i tokom prvih udara na takozvanu Islamsku državu 2014. godine u Raki.

I dok se Irak ubedljivo nalazi na prvom mestu liste zemalja na koje su sručene smrtonosne rakete (1.618), druga najviše gađana država je Jugoslavija (Srbija i Crna Gora).

Na Jugoslaviju je u operaciji „Milosrdni anđeo“ koju, za razliku od intervencije na Irak, nije odobrio Savet bezbednosti UN, izručeno 218 „tomahavka“. Pored krstarećih raketa, NATO je u bombardovanju Jugoslavije 1999. koristio i kasetne bombe.

Postoji više tipova ovih raketa i stalno se unapređuju. Nove verzije su opremljene i boljim navigacionim sistemima. Jedna raketa košta oko 832.000 američkih dolara.

Danas sistem projektila uključuje navigacijski deo – GPS, poboljšanu verziju sistema za digitalno poređenje terena, kontrolu predviđenog vremena stizanja na cilj i poboljšan turbomotor 402. Pored toga, ima i mogućnost inercijskog kretanja ka cilju, što znači da projektil može privremeno da izgubi vezu sa navigacijskim satelitom i nastaviti da se kreće po inerciji.

Izvor. Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *