OBRT! POBEDIO MIKECA, ALI HOĆE DA MU ODUZMU MEDALJU: Teške optužbe protiv Iranca – Srbin bi mogao da dobije ZLATO?

Ukoliko Irancu bude oduzeta zlatna medalja sa Olimpijskih igara, Damir Mikec bi mogao da dobije najsjajnije odličje

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je u petak od aktivista da dokažu tvrdnje da je iranski reprezentativac u streljaštvu i osvajač zlatne olimpijske medalje u Tokiju član Iranske revolucionarne garde.

Organizacija pod nazivom „Ujedinjeni za Navida“ pozvala je MOK da pokrene istragu protiv Džavada Forugija, Iranca koji je postao olimpijski šampion ispred našeg strelca Damira Mikeca.

Pomenuta organizacija da traži da se Forugiju suspenduje zlatna medalja koju je iranski strelac osvojio u disciplini 10 metara vazdušni pištolj.

„Ohrabrili bismo ih – ako imaju bilo kakve dokaze, da nam pošalju“, rekao je portparol MOK Mark Adams.

Forugi je osvojio zlatnu medalju prvog dana takmičenja, ispred srpskog strelca Damira Mikeca i kineskog takmičara Vei Panga. Forugi je, navodno, služio u Siriji kao jedan od članova medicinara Iranske revolucionarne garde.

Organizacija „Ujedinjeni za Navida“ traži da se Iran izbaci iz svih međunarodnih takmičenja.

Ta organizacija nazvana je po rvaču Navidu Afkariju, koji je pogubljen prošle godine, nakon što je osuđen za ubistvo člana obezbeđenja na antivladinim protestima koji su se 2018. godine održali u Širazu. Postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje.

Aktivisti za ljudska prava su tada naveli da je rvač mirno protestovao, a njegov advokatski tim je tvrdio da nema dokaza o krivici. Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju i obrazložilo da je Afkari „nožem ubio nevinog čoveka i da je to priznao na sudu“. Predsednik MOK Tomas Bah i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) tada su se priključili pozivima da se poštedi Afkarijev život.

Inače, ukoliko bi Irancu bila oduzeta zlatna medalja, ona bi najverovatnije bila dodeljena našem Mikecu, koji je na Olimpijskim igrama osvojio srebro, dok bi četvrtoplasirani iz finala postao „bronzani“…

(MONDO/Beta-AP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *