Od srpskog Džeka Trboseka do zagrebačkog davitelja: Ovo je 7 NAJGORIH SERIJSKIH UBICA SFRJ!

SFRJ, nažalost, nije zaostajala za ostatkom sveta po pitanju serijskih ubistava.

O pomračenim umovima na prostoru bivše Jugoslavije pisalo se dosta u poslednjih nekoliko godina, a ovo je sedam najozloglašenijih ubica:

1. Metod Trobec – monstrum iz Dolenja Vas

Metod Trobec ubio je pet žena. Njegovi problemi počeli su u ranoj mladosti kada je optužen za spaljivanje komšijske štale i nakon krađe mopeda.

Svoju priliku za boljim životom potražio je u Nemačkoj, ali zbog niza kriminalnih radnji završio je u slovenskom zatvoru. Tada su doktori utvrdili da Trobec boluje od zatvoreničkog sindroma. On je bio svestan svega, orijentisan, ali i histerična psihopatska osoba koja je autosugestivno došla u pseudodementno stanje, kažu nalazi. Trobec je primao terapiju elektrošokom i tvrdio da zbog toga više nikada nije bio isti, piše Telegram.hr.

Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način.

„Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva!” , objasnio je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i poslednje žrtve Zorke Nikolić.

Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u velikoj zidanoj pećnici koju je imao u kući. On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je počinio samoubistvo 2006. u zatvoru.

2. Miodrag Stole Trifunović – srpski Džek Trbosek

Miodrag Stole Trifunović dobio je nadimak Džek Trbosek zbog opčinjenosti njegovim likom i delom. Stole je obožavao priče o njemu, a ujedno je obožavao Balzakovu knjigu Golicave priče u kojoj su mu bili fascinantni pohotni likovi. Trifunović je silovao i ubio 14 žena.

Kao mlad je razmišljao na koji način da se osveti ženama za poniženja kojima je bila izložena njegova majka, a u većini slučajeva je za to bio zaslužan njegov otac koji je u kuću dovodio žene sumnjivog morala i terao svoju suprugu da mu peva dok ga žene seksualno zadovoljavaju. Stole je u detinjstvu sanjao kako se prikrada prostituki, hvata je za vrat, davi je i potom siluje. Kao 15-godišnjak silovao je 12-godišnju djevojčicu.

Pre nego što je u kasnijim godinama postao ubica i krenuo u svoj krvavi pohod, Stole je ukrao periku, brkove, bradu i odela iz stana glumca Milivoja Mavida Popovića. Prvo ubistvo počinio je 31. januara 1948. godine, a nakon toga je dobio nadimak Fantom sa Zvezdare. U proleće i leto 1948. nanizalo se nekoliko žrtava. Jednoj preživeloj djevojci je recitovao svoju poeziju, a da nije zazirao ni od čega pokazuje činjenica da je ubio sestru svoje žene.

Policija ga je uhapsila kada je počeo da ubija svoje saradnike sa kojima je pljačkao prodavaonice i kuće. Nakon što je završio u zatvoru Stole je presudio sam sebi.

3. Anujka – vračara iz Vladimirovca

Anujka je jedna od najpoznatijih serijskih ubica bivše Jugoslavije. Anujka je bila medicinska sestra koja je arsenom usmrtila preko dvadeset ljudi, uključujući vlastite roditelje. Posledice arsena su joj bile poznate jer se u 18. veku on uglavnom koristio kao dezinfekcijsko sredstvo.

Oko 50 godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko tačno može predvideti dan nečije smrti. Ali, ona je zapravo mušterijama koje bi dolazile kod nje po savet davala vodu koja je trebala da reši sve njihove probleme, a u njoj se nalazio arsen. Pretpostavlja se kako je prvu žrtvu ubila 1878. godine.

Nakon što je otkriveno da ona stoji iza svih ubistava, 6. jula 1929. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. Prema nepotvrđenim podacima Anujka je 1941. godine pobegla iz ženskog bloka požarevačkog zatvora, a nagađa se kako su je oslobodili nemački vojnici. Umrla je u 104. godini u svom rodnom selu.

4. Vinko Pintarić

Vinko Pintarić, poznatiji kao Zagorski Čaruga, ubio je petoro ljudi. Svoje prvo ubistvo počinio je u Zaboku 26. juna 1973. godine. Vinko se sukobio sa komšijom Vidom Želimorskim zbog jedne odbačene letve, a Vidu se pridružio Mate Papišta. Vinko je pre toga bio pod uticajem alkohola i nakon verbalnog obračuna s Vidom otišao je kući po pištolj. Vid ga je napao ključem, a Zagorski Čaruga mu je oduzeo život jednim metkom.

Vinko je završio u Vrapču da bi nedugo nakon toga pobegao i 24. oktobra ubio svoju suprugu. Predao se policiji 19. januara 1974. godine i osuđen je na smrtnu kaznu. Sud je promenio svoju odluku i osudio Vinka na 20 godina zatvora.

On beži iz zatvora 1982. godine, a osam godina kasnije ubija novu žrtvu. Početkom juna 1990. godine Zagorski Čaruga je ubio vikendaša iz Zagreba, Rudolfa Belina, a 24. juna pred ženom i decom ubio je Stjepana Kišura, pa 2. avgusta ubija Božu Habeka pred njegovom suprugom i komšijom. Policija je 1991. odlučila uhvatiti Zagorskog Čarugu u akciji ‘Prsten’ pa su ga u razmeni vatre ubili specijalci.

5. Ivan Milat

Ivan Milat, Australijanac hrvatskog porekla, smatra se najbrutalnijim ubicom u Australiji. On je počinio niz serijskih ubistava u periodu od 1989. pa do 1994. godine.

U australijskim šumama Belanglo pronađena su tela nekoliko planinara koje je Milat ubio nakon što su stopirali na auto-putu. Milat bi ih pustio u auto predstavljajući se kao Bil, a nakon toga bi ih odveo u šumu i ubio. Načini ubistva bili su različiti zbog čega je policijska istraga bila otežana. Nemački planinari koje je ubio na telima su imali znakove gušenja i udaranja, a jednoj je žrtvi bila odsečena glava. Ovi tragovi naveli su policiju da misli kako se radi o više počinitelja.

Zahvaljujući Pol Onionsu koji je prijavio Milata policiji, ovaj hladnokrvni ubica završio je u zatvoru. Naime Milat je pokušao ubiti Onionsa 1990. godine, ali nakon što je Onions 1994. video vest o ubistvima, kontaktirao je policiju koja je istragom došla do Milata. Nakon što je završio u zatvoru i dobio doživotnu kaznu, Milat je bio kolumnista jednih australijskih novina, a otpušten je zbog plagiranja. On je nedavno ponovo pokušao privući pažnju medija nakon što je sebi odsekao mali prst i pokušao ga poslati Visokom australijskom sudu.

Njegov primer odlučio je 2010. godine da sledi njegov nećak Metju Milat koji je s prijateljem Koenom Klajnom sekirom u Belanglo šumi ubio Dejvida A. koji je imao 17 godina.

Metju, osuđen na 43 godine zatvora, a Koen, osuđen na 32 godine zatvora, je sve snimio mobilnim telefonom. Dejvida su zakopali na istom mestu gde je Milat zakopavao svoje žrtve.

6. Mitar Sekulić – seksualni manijak

U beogradskom nedovršenom paviljonu u Cvijićevoj ulici 1948. godine pronađen je leš 30-godišnje Milene Petrović, a godinu dana kasnije na Zvezdari je pronađeno telo 17-godišnje Jele Đukić. Njihov napadač Mitar Sekulić prvo ih je silovao, a potom zadavio. Ubica je odneo sve njihove stvari, a jedino što je ostavio je primerak lista „Borba“.

Mitar je nastavio da napada žene, ali prvu prijavu beogradska policija dobila je tek 1950. godine kada ga je prijavila Marija Mitrović koju je Mitar silovao, ali je nije uspeo da je ubije. U narednih godinu dana još desetak žena je ispričalo istu priču, i one su se uspele izvući od smrti, a 1951. godine Mitar je uhvaćen u zasedi na železničkoj stanici.

7. Dragan Marković – ubica žena

Po izlasku iz KPD Kruševac 1948. godine, kod Dragana Markovića se sve više javljala želja za ubijanjem. Prvi put je ubio 60-godišnju Milojku Krasavčić i nakon toga je pobegao u Rijeku na par dana. Kada se vratio, shvatio je da niko ne zna za ubistvo. Par meseci kasnije, nedaleko od svoje kuće u selu Straža kod Loznice ubio je Natašu Miletić jer mu se ona prva našla na putu. 1948. je Dragan završio u zatvoru zbog krađe, razbojništva i nasilnog ponašanja.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *