„Od sutra će u svakom delu Srbije biti moguća vakcinacija AstraZenekinom vakcinom“ VIDEO

Prvi kontingent od 150.000 doza kovid vakcina britansko-švedskog proizvođača „Oksford Astra-Zeneka“ stigao je u Srbiju.

Foto: Printskrin/Prva

Rade non-stopNa svake dve sekunde tri građana se vakcinišu ujutru od 8 do uveče u 8.Prosek trenutno vacinisanih je blizu 66 godina.

Imunizacija AstraZenekom kreće odmah zahvaljujući tom logističkom sistemu koji smo uspostavili. One danas putuju do svake opštine, svakog grada u Srbiji tako da će sutra građani primiti prvu vakcinu AstraZeneke. Prvi put imamo vakcinu gde se ta druga doza daje tačno posle 12 nedelja, tako da ćemo mi podsećati građane SMS-om i imejlom da posle 12 nedelja dođu na drugu dozu“, otkriva Mihailo Jovanović, direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović je rekao da se za vakcinaciju do sada prijavilo 1,08 miliona građana, a da je prosek vakcinisanih 66 godina. Objasnio je zašto neki građani još nisu dobili poziv iako su se prijavili među prvima.

„Sistem je objektivan i praktičan, stalno gledamo prioritetne grupe. Građani se izjašnjavaju koju vrstu vakcine žele i da li su nepokretni i ne mogu da izlaze iz svojih kuća. Ko god je rekao da želi Sinofarm ili bilo koju vakcinu, on je mogao da aplicira. Oni koji su eksplicitno tražili Sputnjik ili Fajzer nisu mogli da budu pozvani jer te vakcine nisu bile široko dostupne. Sad imamo sve količine i naš prioritet je građanin 75+. Druga grupa su oni koji su rekli da ne mogu da izlaze iz svojih kuća“.

Jovanović je najavio da danas kreću u veliku akciju sa lokalnim samoupravama i domovima zdravlja da vakcinišu građane koji ne mogu da dođu na punkt i kreću sa kineskom Sinofarm vakcinom. Iz logističkih razloga, kako kaže, zbog načina na koji se ruska i Fajzer vakcina čuvaju, to nije moguće raditi po kućama, tako da je savet da građani koji žele da to urade kod kuća se opredele ili za bilo koju, ili kinesku, ili AstraZeneku. Ni sa AstraZenekom nije lako jer iako se čuva na 2 do 8 stepeni, kod nje postoji drugi problem to što u jednoj bočici postoji 10 doza, pa kad se otvori, mora biti istovremeno više ljudi vakcinisano.

Najveći broj građana se za vakcinu prijavio preko interneta, ali podseća da oni koji imaju problem sa tim, imaju i kontakt centar 0800 222334. Od pre tri, nedelje nije moguće vakcinisati se mimo zakazanog termina, osim za one koji su iz nekog razloga propustili termin.

„Mi čuvamo drugu dozu za svakog građanina, ako su se razboleli između dve doze, moraju da se konsultuju sa svojim lekarom. Onog trenutka kad lekar kaže da su spremni, treba da se jave u svoj punkt da dobiju drugu dozu. Ponovo ćemo pozvati sve one koji se nisu pojavili jednom na zakazani termin.
Svi punktovi imaju spiskove i za unazad i evideniciju i tačno znaju ko je bio, a ko ne“.

Prema njegovim rečima, otprilike trećina građana želi bilo koju vakcinu, a želje se menjaju kako šta stiže.

B92.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *