ODLIKOVANI HEROJ: Izbacili su me kao psa na ulicu!

ODLIKOVANI HEROJ I RATNI INVALID RADOJICA ŽIŽA ZBOG 5.000 EVRA IZGUBIO ČITAV STAN

Izbacili su me kao psa na ulicu!

Izvršitelji su došli sa četiri policajca i izbacili nas na ulicu

Nije postojalo nijedno obaveštenje u javnim glasilima o toj aukciji. Stan vredi 40.000 evra, a prodat je za 12.000. Ja sam otišao u podstanare, sa svojim mesečnim primanjima od oko 400 evra, priča Žiža

Piše:Vuk Stanić

-Izbačen sam iz stana sa ženom i dvoje maloletne dece, priča u u svojoj ispovesti za Aferu, odlikovani heroj i ratni invalid Radojica Žiža. Žiža je danas penzionisani kapetan Vojske Srbije, a od 1990. do 1999. ratovao je na gotovo svim ratištima. Više puta je ranjavan.

-Sa suprugom i maloletnim sinovima iz stana u Beogradu sam iseljen nakon sudske farse koja je trajala deset godina, a da ja pritom nisam ni znao da se protiv mene vodi postupak.

Sudski pozivari navodno nisu mogli da ga nađu na adresi, ali su ga našli kasnije kada je trebalo da ga izbace na ulicu. Pravdajući se da ga je nemoguće naći sud mu je odredio advokata po službenoj dužnosti, koji je trebalo da ga brani ustvari je učestvovao u nečemu što je za Žižu “očigledno namešteno suđenje”.

U procesu koji se vodio protiv njega doneto je nekoliko presuda, od kojih mu nijedna nije uručena…  Proces je pokrenut 2005. godine, a 2014. godine je završen, kasnije je presuda postala pravosnažna, pa je upućena sudskim izvršiteljima, da bi oni prošle godine došli na adresu koja je upisana kod Žiže u ličnoj karti. Da to je ona adresa za koju smo već napisali da je tu živeo i da ga sud tu deset godina nije mogao da ga pronađe…

-Drama je počela kada je 26. juna prošle godine na moju adresu stiglo obaveštenje da ću biti izbačen sa porodicom iz stana. Sve je počelo 2004. godine kada sam želeo da prodam svoj stan od 32 kvadrata koji sam dobio od Vojske Srbije kako bih kupio veći. Pojavio se kupac sa kojim je potpisan predugovor o prodaji stana i isplaćena mi je kapara od 5.000 evra. Kupac je zahtevao da se iselim iz stana odmah, ali ja nisam želeo da napustim stan dok se ne isplati ostatak novca. Kupac se posle toga nikada više nije javljao, priča Radojica. Isti kupac je međutim pokrenuo sudski proces protiv Radojice radi potraživanja kapare. Kada je spor završen ispostavilo se da Žiža sada treba da plati ne pet već 12.000 evra. Koliko su iznosili kapara plus sudski troškovi i kamate.

– Da me je ikada iko obavestio da se vodi proces, ja bih se pojavio na suđenju. Ne bih dozvolio da zbog 5.000 evra izgubim čitav stan. Ja nisam ni želeo da zadržim taj novac. Tek kada sam obavešten da ću biti iseljen, otišao sam u sud, ali tamo nisu hteli da mi daju nijednu informaciju. Izvršitelji su došli 25. septembra sa četiri policajca i izbacili nas na ulicu. Ponižavajuće je da mene, odlikovanog oficira, koji je žrtvovao svoje zdravlje zarad ove države, izbacuju kao psa na ulicu – sa suzama u očima priča Žiža

Kada je saznao za dodeljenog advokata, on ga je kontaktirao i pitao:

„Čoveče, zašto me nisi pozvao, sada sam sa decom izbačen na ulicu?“

Na šta je dodeljeni imao kratak komentar: „Nisam ja ni bio u obavezi da te obavestim da je proces u toku.“

Kako Žiža nije izmirio svoja dugovanja od 12.000 evra prema prvoj presudi, doneta je presuda o zapleni imovine. Porodice Žiža, je eskpresno izbačena na ulicu i stan je prodat na aukciji. Bila je to čudna aukcija koja nije objavljena ni ujednom sredstvu javnog informisanja.

– Nije postojalo nijedno obaveštenje u javnim glasilima o toj aukciji. Stan vredi 40.000 evra, a prodat je za 12.000. Ja sam otišao u podstanare, sa svojim mesečnim primanjima od oko 400 evra, priča Žiža.

Žiža je pokušao da nađe način da svoj problem reši, na drugi način. Obratio se Ministarstvu odbrane, gde su mu rekli da mu kao ratnom vojnom invalidu, sa 60 procenata invaliditeta, i dvoje dece sleduje trosoban stan od vosjke, ali samo ako ispuni nemogući zadatak:

– Rekli su dobiću trosoban stan kada im vratim jednosoban, a to u praksi znači da ja sada treba da im kupim stan, jer su mi moj stan oteli, kako bih dobio ono što mi sleduje priča Žiža. On je zamolio i da u prilogu ovog teksta objavimo i podatke o njegovim računima, na koje je zamolio da mu oni koji mogu uplate pomoć zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazi:

„Postovani dobrotvori, ovu instrukciju potrebo je da posiljalac sredstava dostavi svojoj banci u inostranstvu prilikom podnosenja naloga za transfer.

Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD

Street:Svetog Save 14

City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia

Beneficiary

IBAN/ Account Number: RS35205903102249909897

Name:  RADOJICA ŽIŽA

Street:  NARODNIH HEROJA 17 / 99

City, Country: Novi Beograd, REPUBLIC OF SERBIA

 

 

antrfile

Ratni invalidi brzo umiru

Krajem 1999. godine u Srbiji je bilo više od 40.000 ratnih vojnih invlaida u različitim kategorijama. Danas 19 godina kasnije, ratnih vojnih invalida ima nešto manje od deset hiljada. U udruženjima ratnih veterana i vojnih invalida upozoravaju da je smrtnost kod ove populacije daleko veće nego koddrugih građana. Mnogi od njih bili su izloženi i dejstvu municije sa osiromašenim uranijum.

U Italiji je tamošnja Vlada priznala da je 348 pripadnika njihove vojske koji su bili na Kosovu obolelo i umrlo zbog izloženosti osiromašenom uranijumu. Sa druge strane u Srbiji, vetranima nije priznat čak ni posebni zrdravstveni status, niti je zvanično konstatovano da je bilo ko umro od izloženosti municiji sa osiromašenim uranijuom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *