Oklopno vozilo „Miloš“ predstavljeno u Velikoj Plani

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je obišao fabriku namenske industrije „Složeni borbeni sistemi“ u Velikoj Plani, gde prisustvuje prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“.

Vučića su u fabrici dočekali ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor „Jugoimport SDPR“ Jugoslav Petković i direktor „Borbenih složenih sistema“ Ognjen Oliverić, sa kojima je obišao proizvodni pogon.

Premijer je zatim prisustvovao prezentaciji oklopnih vozila „Miloš“, „Lazar“ i „Nora“.

Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo „Miloš“ namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Izvor: Tanjug/RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *