Omiljeno među ljubiteljima alkohola i žene bi trebalo češće da ga piju!

Postoji preko 400 vrsta piva koje se dele prema načinu proizvodnje, jačini, boji i dr. Takođe, za celo svoje postojanje, pivo niko nije mogao da svrgne sa trona omiljenog pića mnogih zaljubljenika u alkoholna osveženja.

Ako ste i vi jedan od poklonika ispijanja ove riznice vitamina – ostanite sa nama i upotpunite znanje pivskim činjenicama nakon kojih ćete ga sa još većom radošću kupovati. A ukoliko i niste ljubitelj ove vrste pića – sigurni smo da ćete mu nakon našeg teksta pružiti šansu.

Istorija piva – dvorsko osveženje za hrabre ratnike

Jeste li znali da je pivo jedno od samo dva pića koje ima 7000 godina dugu tradiciju ispijanja i božansko poreklo? Iako su lokali gde se mogu probati razne vrste piva danas izuzetno brojni, ranije se pivo pravilo samo od jedne ili dve vrste biljaka, najčešće žitarica.

Prvi pomeni piva pronađeni su još na glinenim, vavilosnim tablicama i kasnije na staroegipatskim svicima papirusa koji su o pivu govorili kao o poklonu boga Ozirisa svojim poklonicima.

Ako nemaš vodu – ti pij pivo!

Pivo se, kao i vino, pilo kao osveženje i nakon velikih osvajačkih pohoda, uz zdravicu i obilne ručkove. U prošlosti je bilo prilično teško doći do čiste, pijaće vode a ispijanje piva smatralo se utoliko sigurnijim jer sadrži alkohol, a prepuno je ugljenim-hidratima – što je ljudima davalo snagu i energiju.

Zanimljive “pivske” činjenice

U nekim zemljama poput Rusije pivo se počelo smatrati alkholnim pićem tek od 2013. godine, dok se u malo severnijoj Finskoj, pivo koje sadrži oko 1.5% alkohola služilo čak u školskim menzama.

Imajte u vidu je Finska jedna od zemalja sa najnižom stopom alkoholizma, a da se u Rusiji proizvode neke od najkoncentrovanijih alkoholnih pića na svetu. Evo još nekoliko, manje poznatih činjenica vezane za pivo.

1. Pivo je jedno od najkomplikovanijih proizvoda za pravljenje

U osnovi, sva piva imaju isti sastav, ali kombinacija sastojaka, vreme njihovog dodavanja, temeperatura i još mnogo toga određuje kakvog ukusa, boje i konzistencije će biti krajnji proizvod. Skoro sva piva se prave od vode, pisvkog slada, pivskog kvasca, hmelja i drugih žitarica (raž, ječam, pšenica…)

2. Pivo je na naše prostore prvi doneo despot Stefan Lazarević

Tradicija pravljena i ispijanja piva u Srbiji duga je gotovo tri veka. Na našim prostorima, pivo je postalo popularno u vreme despota Stefana Lazarevića, kada se spravljalo na dvoru, u manastirima i u kućnim uslovima.

Prva pivara u Srbiji otvorena je 1722. Pivo u njoj se pravilo od samo jedne vrste žitarica (hmelja). Danas se u Srbiji proizvodi nekoliko vrsta vrhunskog piva zahvajujući najvišim standardima kvaliteta i domaćim sirovinama. Naše pivopije mogu uživati i u tradicionalnim pivima koja se uvoze iz drugih zemalja u svetu.

3. Zašto bi i žene trebalo češće da piju pivo?

Evo još jedne zanimljive činjenice o ovom napitku, koja može ići u prilog predlogu da bi i žene trebalo više da uživaju u njemu. Naime, prvi proizvođači piva bile su žene. Ovo nije teško razumeti poznavajući činjenicu da su muževi bili zauzeti lovom, a kasnije i vojnim obavezama i ratovanjem, dok su žene brinule o porodici i kući.

4. Piva se naročito teško odričemo – a evo i zašto

Neke vrste hmelja koje se koriste za proizvodnju piva spadaju u istu vrstu biljaka kao i kanabis. Uzevši u obzir ovu “opijajuću” činjenicu i alkohol koji se dobija vrenjem – pivo postaje jedno od alkjoholih pića s kojim treba biti naročito oprezan u konzumiranu, odnosno preterivanju.

5. Koliko ste spremni da platite za dobro pivo?

Prave pivopije znaju da pivo nije samo razlog za okuplanje društva, već ljubav prema jedinstvenom, reskom ukusu koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim alkoholnim pićem.

Ljubitelji piva poznati su i po tome što za kvalitetnu flašu/čašu zanatskog (Craft) piva umeju da odvoje pozamašne svote novca, ali – koliko biste dali za (po mnogima) najbolje pivo na svetu?

Za najbolje ali i najskuplje pivo na svetu važi Vielle Bon Secorous. Moguće ga je probati samo na području Velike Britanije, izvoz i iznošenje iz zemlje nisu mogući – a biće vam jasno i zašto kada vam kažemo da “tajni recept” za ovo pivo košta čak 1000 funti po flaši.

6. Popijte koliko ste teški

U Finskoj su za sve ljubitelje ove alkoholne poslastice organizovali takmičenje u nošenju supruge. Takmičarima je dozvoljeno da pre i tokom trke piju pivo, a prvom na cilju obezbeđena je nagrada – količina piva u težini supruge.

Zdravstveni benefiti ispijanja piva

Jednan od omiljenih razloga zašto volimo pivo jeste njegova sposobnost da podigne atmosferu u svakom društvu. Ukusno je, osvežava ali je i zdravo jer pivo ima brojne benefite po naš organizam.

Pivo nje masno, ne sadrži loše holesterole i bogato je hranljivim materijama poput magnezijuma, selena, kalijuma, fosfora, hroma i vitamina B kompleksa. Mnogo naučnih istraživanja podržalo je činjenicu da pivo dobro utiče na opšte zdravlje i deluje preventivno na mnoge bolesti.

  • Statistički gledano ljudi koji piju pivo imaju čak 70% manje šanse za oboljenja krvnih sudova i moždani udar.
  • Izuzetno povoljno utiče na jačanje kostiju zahvaljujuući izobilju vitamina i minrala, pre svega vitamina B i magnezijuma
  • Smanjuje rizik od dijabetesa jer povećava insulinsku osetljivost
  • Smanju rizik do nastanka kancera zajhvaljujući sastojku ksantohumolu koji dokazano ima antikancerogena svojstva

Pivo je voljeno, niskoalkoholno piće koje nas vezuje za najlepše trenutke u životu, a najbolje je kada se konzumira odgovorno i umereno. Uživajte u atmosferi, začinite je dobrim, pivom, preporučite i pokažite manje iskusnim prijateljima koji ne piju pivo šta su do sada propuštali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *