OPTUŽBE MIĆUNOVIĆA: Mira ukrala TITOVE SLIKE!

Mira Marković ukrala je iz Titove zbirke slike vredne nekoliko miliona evra! Supruga Slobodana Miloševića živela je s njim u vili gde je nekada stanovao Josip Broz Tito, a dve godine nakon Miloševićevog hapšenja 2001. godine otišla je u Moskvu i sa sobom ponela skupocene slike, tvrdi Dragoljub Mićunović, predsednik političkog saveta i osnivač Demokratske stranke.

Nekadašnji lider demokrata u razgovoru za nedeljnik Ekspres objasnio je da je još 1996. zahtevao da mu se dostavi spisak svih eksponata iz Titovog trezora, u kojem su se nalazila umetnička dela neprocenjive vrednosti.

– Brojčano stanje tih slika se stalno smanjivalo. Prvo ih je bilo 3.000, pa 2.000, a onda i manje od 1.000. To sve su razgrabili Titovi članovi. Ulazilo se u rezidenciju, iz koje su se kamionima iznosili tepisi. I Mira Marković je ponela neke slike sa sobom kada se iseljavala iz Vile „Mir“. Sve što se zateklo kod nje jednostavno je odnela. To je jedna od najvećih pljački našeg vremena – istakao je Mićunović.

Titov unuk Joška Broz tvrdi da su vredni eksponati od 1987. raznošeni, da su sve bivše vlasti učestvovale u tome, te da je pre 22 godine, kada je Memorijalni centar transformisan u muzej, falilo preko 1.000 eksponata. Brozov naslednik otkrio je da je i kod Miloševićevog sina video Titovo oružje, tačnije dve puške.

– Sreo sam ga u lovištu. Kada nas je ugledao, zatražio je od obezbeđenja da nas otera. Tada sam mu rekao da pazi šta radi. Spakovao se i otišao. Sa puškama, naravno – naveo je Broz.

Nekadašnji zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Dragan Karleuša izjavio je da je posle Miloševićevog hapšenja ustanovljeno da jedna metalna vrata u Vili „Mir“, skrivena iza ogledala u jednom od hodnika, nisu bila zapečaćena.

– Članovi delegacije nisu ulazili u trezor, već su samo zapečatili vrata. Osam meseci kasnije je ustanovljeno da je taj pečat skinut. Nije utvrđeno ko ga je skinuo, mogao je to da uradi bilo ko. Znam samo da su ključevi pre svega toga bili kod Slobe i Mire – ispričao je Karleuša.

Da je predsednik SFRJ imao veoma bogatu zbirku eksponata koja je ujedno bila i veoma vredna, za Srpski telegraf potvrđuje kustos Nikola Kusovac.

– Samo, recimo, jedna slika Nadežde Petrović može da vredi u rasponu od 80.000 pa sve do 400.000 evra. To zavisi od veličine, teme, očuvanosti ili godine kada je nastalo delo. Nekada su pojedine slike, poput Šumanovićevih, dostizale i vrednost od milion evra. Dakle, u pitanju je zbirka koja ima veliku vrednost – navodi naš sagovornik.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *