OPTUŽUJEM: Zemljo, otvori se!

OPTUŽUJEM

 

Zemljo, otvori se!

Piše: Milica Đurđević

 

 

Dve trećine svetskog stanovištva nije priznalo pseudo državu Kosovo. Amerika više ne može da pronađe nijednu zemlju na svetu koju može da primora da legalizuje secesiju. Zbog toga joj ostaje da to pokuša da iznudi od Srbije

 

 

Imali smo priliku ovih dana da vidimo kako je mali Surinam pokrenuo veliku soroševsku lavinu. Ne znam koliki je vojni arsenal ove države, ali s obzirom na paniku koju je ova latinoamerička država izazvala, mogu opravdano da pomislim da Surinamci poseduju čuveno „Teslino oružje“.

Napala su ih teškom artiljerijom sva američka glasila u Srbiji. Šta će, moraju opravdati dnevnice. Surinam je kriv što je povukao priznanje nezavisnosti tzv. Kosova. Naslednica Nataše Kandić, nova predsednica Fonda za humanitarno pravo, na vest o novoj odluci Surinama oglasila se rečima:

„Zemljo, otvori se!“ Toliko ju je surinamski gest pogodio, da od muke vapi da je zemlja proguta. Izgleda da u redakciji Radija Slobodna Evropa misle da bombardovanje Srbije i dalje traje, samo je sada objektivna ratna meta postao i Surinam. Ubiše se da ga prikažu kao malu i beznačajnu državu za koju nikada niko nije čuo, a kada su nakon 2008. godine tzv. Kosovo priznavale patuljaste američke kolonije mogli smo od istih ovih ispostava da čujemo vesti u stilu: „Gotovo je, Mikronezija priznala Kosovo!“.

Ili one čuvene – „Ceo svet je protiv nas – Svazilend podržao vlast u Prištini!“. Nije mi samo jasno, ako je Surinam tako nevažan na geopolitičkoj mapi, zbog čega su u pogon stavili čitavu propagandnu mašineriju da povede pravi medijski rat protiv tako „nebitne“ države?!

U jeku bitke protiv Surinama oglasila se Priština sa novim ažuriranim spiskom zemalja koje su priznale njenu nezavisnost. Kud se denuše Nigerija, Oman, Uganda?! Do nedavno su za ove države tvrdili da su u potpunosti uz nezavisno Kosovo, ali sada i sami priznaju da su lagali. Kako sad ubediti Srbe da je Nigerija, najmnogoljudnija zemlja Afrike, tek neko tamo parče teritorije?!

Sve ukazuje na to da Srbija nema nijedan razlog da žuri sa nekakvim konačnim istorijskim dogovorom sa Albancima na KiM, jer se međunarodne prilike menjanju baš u onom smeru koji će otvoriti mogućnost da zaštitimo svoje interese u južnoj pokrajini.

Šimon Peres, izraelski državnik, zalagao se za dogovor sa Palestincima sa pobedničkih pozicija, u trenucima kada je to odgovaralo njegovom narodu. Dve trećine svetskog stanovištva nije priznalo pseudo državu Kosovo. Amerika više ne može da pronađe nijednu zemlju na svetu koju može da primora da legalizuje secesiju. Zbog toga joj ostaje da to pokuša da iznudi od Srbije.

Projekat tzv. kosovske državnosti je propao. Neophodno je samo političke hrabrosti i volje da se takav scenario sačeka. Jedino može da nastane problem ako Crna Gora odluči da uvede sankcije Surinamu. To bi već bio ozbiljan tektonski poremećaj novonastalih međunarodnih političkih tokova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *