Osnovan Samostalni sindikat fudbalera Srbije predvođen Milošem Ninkovićem

Samostalni sindikat fudbalera Srbije osnovan je danas u Beogradu, a kao predsednik će ga predvoditi nekadašnji reprezentativac Miloš Ninković.

Jedan od razloga za osnivanje sindikata je, kako se navodi u saopštenju, nedostatak odgovarajuće zaštite radnih prava fudbalera i činjenica da najveći broj njih ne uživa odgovarajuću sindikalnu podršku.

„Sigurni smo da našim bogatim medjunarodnim iskustvima možemo i te kako da pomognemo mladim fudbalerima da na najbolji način ostvaruju svoja prava“, piše u saopštenju.

Ciljevi sindikata biće zaštita radnih i socijalnih prava profesionalnih fudbalera, zalaganje za unapredjenje propisa koji u Srbiji uredjuju radno pravni status, vodjenje socijalnog dijaloga sa državnim organizma, klubovima i Fudbalskim savezom Srbije kao nadležnim nacionalnim granskim sportskim savezom.

Sindikat će se baviti i zaštitom svih prava svojih članova i nastojati da ima aktivno učešće u pripremi i izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, i primeni postojećih propisa koji uredjuju oblast sporta.

Kako se navodi, sindikat će se u skladu sa propisima FIFA i UEFA boriti protiv svih oblika diskriminacije u fudbalu, a posebna pažnja biće usmerena na poštovanje ugovora o profesionalnom igranju i položaju članova sindikata u fudbalskim klubovima.

Miloš Ninković, nekadašnji fudbaler izmedju ostalih Crvene zvezde, a sada član Sidneja u Australiji, jednoglasno je izabran za predsednika na osnivačkoj skupštini.

Njemu su podršku pružili mnogi bivši i sadašnji fudbalski asovi, poput Gorana Gavrančića, Radosava Petrovića, Slobodana Rajkovića, Vladimira Dišljenkovića, Aleksandra Lukovića, Nikole Gulana, Miloša Bajalice, Ivana Petrovića, Miloša Dimitrijevića, Dragana Mrdje i drugih.

Sindikat će u narednom periodu predstaviti plan i program rada i pozvao je sve fudbalere u Srbiji da mu se pridruže i zajedno rade na poboljšanju pravnog statusa igrača.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *