OŠTAR TON IZ MOSKVE: Rusija se priprema za najgori scenario u sukobu sa Evropskom Unijom

Stručnjak Fjodor Lukjanov komentarisao je oštar način komunikacije ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova tokom sastanka sa evropskim kolegom Žozepom Borelom.

U poslednje vreme može se uočiti spremnost ruskih diplomata da oštrije brane interese svoje zemlje na međunarodnoj sceni.

Upečatljiv primer ovoga bio je sastanak šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borela sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom tokom kojeg je ruski predstavnik prilično oštrim tonom objasnio svom inostranom kolegi neprihvatljivost mešanja u unutrašnje stvari Rusije.

Pored toga, ruski diplomata je ukazao na spremnost Rusije da razvija odnose sa EU u najgorem slučaju, sve do prekida odnosa.

Ekspert je podsetio da je Lavrov ranije vršio slične napade na zapadne saveznike, a sudeći po tome što je potparol ruskog predsednika tada pokušao da „donekle smanji intenzitet“, ne treba računati na brzo pogoršanje odnosa sa EU. Međutim, oštar ton ruskog ministra zapravo je postao signal za Brisel.

„Ovo nije emocionalni ispad. Ovo je upozorenje povezano upravo sa predstojećom raspravom o sankcijama. Demonstracija ozbiljnosti namera ruske strane“, rezimirao je Lukjanov.

Ruski eksperti u analizama ovog slučaja navode da je Moskva došla do tačke kada je moć Rusije evidentna, kako na vojnom planu kao trenutno najjača vojna sila na svetu, tako i na ekonomskom kao zemlja koja je lagerovala enormne količine zlata kao i izgradnjom energetske infrastrukture ka Kini i drugim zemljama istoka.

Eksperi ističu, da Rusija neće više uzmicati čak ni taktički jer ima strahoviti vojni potencijal.

Webtribune.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *