OTKRILI SMO KOJA OPASNA SUPSTANCA VEĆ DANIMA GUŠI BEOGRAĐANE: Ime joj je PM 10, ovo je sve što je poznato o njoj!

Prema zvaničnim podacima Srpske zdravstvene organizacije u Srbiji 6.000 ljudi umre od bolesti uzrokovanih lošim kvalitetom vazduha, a kao glavni krivac navode se PM10 čestice, poznate još i kao „nevidljive ubice iz vazduha“.

„Nevidljivi ubica“ prašina je manja od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaje kao posledica kombinovanog uticaja industrije, saobraćaja i grejanja.

Baš zbog ove prašine građani Srbije, poslednjih dana, mogli su da se uvere da vazduh ima i boju i miris, a kada je tako onda je opasan po život. Dokaz su zvanična merenja suspendovanih čestica PM10, čija je dozvoljena količina od 50 mikrograma po kubnom metru uvećana na nekim lokacijama i do deset puta. Slična situacija je i celom regionu, pa se tako ovih dana Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija) nalaze među dvadesetak svetskih gradova sa najlošijim kvalitetom vazduha.

Zbog lepog vremena toplane i kotlarnice nisu aktivirane, pa se kao jedan od glavnih razloga za zagađenje navode individualna ložišta, koja su građani počeli da koriste, ali i loše vremenske prilike koje doprinose lošem kvalitetu vazduha (kao npr. nedostatak vetra). Ne treba zanemariti ni štetne emisije iz elektrana na fosilna goriva, ali i one iz industrijskih postrojenja. Takođe, uključenje toplana ne sumnjivo će pogoršati situaciju.

Kako deluje na ljudski organizam?

Podaci srpske Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da najveći problem građanima prave suspendovane čestice PM10, koje su u suštini kancerogene, i predstavljaju smešu dima, čađi, izduvnih gasova, prašine, kiselina, metala.

PM-10 do pluća dolazi udisanjem. Po dolasku do pluća deponuje se u najdublje delove ovog organa. Posebno štetan je, podvlače lekari za hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i decu.

Ove čestice skraćuju dah zbog čega se srce napreže što je kompenzacija za smanjeni unos kiseonika, pri čemu se organizam iscrpljuje. Pored toga što dovodi do oboljenja na plućima, uzrokuje i srčane tegobe, a može da dovede i do srčanog ili moždanog udara.

Kao razloge prekomernog zagađenja vazduha Ministarstvo je indikovalo sledeće razloge – industrija, saobraćaj i grejanje.

Gde leži rešenje?

Prekomerno zagađenje zahteva multidiscplinarni pristup, pa bi pre svega trebalo rešiti „problem saobraćaja“. Uostalom, ono što radi npr. Nemačka. Treba se fokusirati na vozila na dizel pogona koja sagorevanjem ispuštaju ugljen dioksid, ugljen monoksid, azot monoksid, koji u reakciji sa vlažnim vazduhom daju kiseline i jedan su od uzroka „kiselih kiša”.

Takođe, kada je grejanje u pitanju rešenje bi za lokalne toplane, koje koriste ugalj ili mazut, bilo prelazak na gas ili biomasu. To ne bi imalo samo ekološkii nego i ekonomski efekat, jer bi kotlovi na biomasu smanjili osnovnu cenu grejanja i daljinsko grejanje učinili pristupačnijim za građane.

Koji gradovi su najviše zagađeni?

Koncentracija suspendovanih čestica PM10, prema podacima srpske Agencija za zaštitu životne sredine, poslednjih nekoliko dana dostizala je 100 mikrograma po kubnom metru u Nišu, 130 u Valjevu, 180 na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari Grad i Boru 250 (zagađenje u ovom gradu nateralo je građane da izađu na ulice), a u Pančevu čak 490 mikrograma po kubnom metru. I danas ovi gradovi imaju povećane koncentracije čestica PM10, dok su na listi mesta sa zagađenim vazduhom Beograd, Kosjerić, Užice, Niš, Beočin, Valjevo i Bor, a sa jako zagađenim vazduhom Pančevo, Novi Sad i Subotica.

Izvor: Espreso.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *