OTKRIVAMO AMERIČKI NAJGORI SCENARIO: Trampov plan B za Srbiju!

Ako Beograd i Priština ne postignu dogovor o Kosovu i iskoriste istorijsku šansu, kako je dijalog u petak u Beogradu nazvao Trampov izaslanik Metju Palmer, američki predsednik aktiviraće plan B. A prema saznanjima Srpskog telegrafa, to bi značilo najgori mogući scenario za Srbiju. Slično čeka i Prištinu ukoliko bude procenjeno da tamo leži krivica što nije postignuto rešenje.

Palmer, koji je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Vesa Mičela, glavnog američkog čoveka za Balkan, u petak se u Beogradu sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka obojica su istakla da je neophodan kompromisni dogovor za rasplitanje kosovskog čvora. Međutim, kako kaže sagovornik našeg lista, dobro upućeni diplomata iz jedne zapadne ambasade, Palmer je doneo i jasnu Trampovu poruku šta će se dešavati ukoliko dogovora ne bude.

Ana Brnabić: Zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije jer će nas to uvek vući nazad
– Suština je u tome da je ovo trenutak u kojem je Trampu važno da reši problem na Kosovu. Zbog toga je i došlo do snažnog zaokreta politike u Vašingtonu, doduše ne potpunog jer je za SAD Kosovo i dalje samostalna država. A mnogo puta se kroz istoriju pokazalo da kad iza nečega stane Amerika to na kraju tako i bude. Kad se te činjenice imaju u vidu, potpuno je jasno zašto je i Beogradu i Prištini direktno predočeno šta ih očekuje ukoliko se ne ukrcaju u ovaj voz. Drugog polaska neće biti, ako tako mogu da kažem – navodi naš sagovornik.

Prema rečima ovog diplomate, Palmer je doneo i konkretan spisak onoga sa čime bi se Srbija, a posebno Srbi koji žive na Kosovu, suočili ukoliko zaživi Trampov plan B.

– To je, ma kako već i ovako katastrofalno zvučalo, samo vrh ledenog brega jer bar u Vašingtonu dobro znaju kako se na razne suptilne i manje suptilne načine mogu kažnjavati i pritiskati države širom planeta. Takav scenario Srbiji svakako ne bi doneo ništa dobro – objašnjava naš sagovornik.

O tome da bi zamrznuti konflikt koji mnogi u Srbiji zagovaraju upravo nama bio najmanje od koristi i da zato na sve načine tražimo kompromisno rešenje, u petak su govorili i šef diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić.

– Principi, neko kaže ne treba otvarati Pandorinu kutiju? Pa što ste je otvorili kada ste priznali Kosovo? Mi želimo da je zatvorimo – naveo je Dačić.

Brnabićeva je rekla da status kvo po pitanju KiM ili zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije jer će nas to uvek vući nazad, kao i da ne odbacuje nijednu ideju u traganju za obostrano prihvatljivim rešenjem, pa ni ono koje se odnosi na granice.

– Potpuno sam uverena u to da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije, ima više razloga za to. Pre svega, jer je to konflikt, bio zamrznut ili ne, a kao zemlja koja u 21. veku želi i treba da ima više radnih mesta, bolji standard, transparentniju administraciju i jaču vladavinu prava ne možete imati konflikt pošto ljudi neće dolaziti i investirati – poručila je premijerka.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *