Otkrivena drevna crkva u Izraelu, to je bila rodna kuća Svetog Petra (VIDEO)

Vizantijska crkva je nađena kraj ostataka naselja iz doba Rimljana i odgovara lokaciji Betsaide kako ju je opisao rimski istoričar iz prvog veka Josif Flavije

Foto: Profimedia

U Galileji na severu Izraela pronađeni su ostaci drevne crkve podignute na mestu gde je bio dom apostola Petra i Andreja, saopštio je danas arheolog koji rukovodi iskopavanjem.

Mordehaj Aviam iz Akademskog koledža Kineret na obali Galilejskog jezera je rekao da je iskopavanje na obližnjem El-Aradžu potvrdilo da je to mesto Betsaida, ribarsko selo u kojem su rođeni Petar i njegov brat Andrej, kako piše u Jevadjelju po Jovanu.

Vizantijska crkva je nađena kraj ostataka naselja iz doba Rimljana i odgovara lokaciji Betsaide kako ju je opisao rimski istoričar iz prvog veka Josif Flavije, rekao je Aviam.

Novootkrivena crkva odgovara opisu bavarskog sveštenika Vilibalda iz Ejštata koji je posetio to područje 725. godine i naveo da je crkva u Betsaidi podignuta na mestu Petrovog i Andrejevog doma.

Po Vilibaldu Betsaida leži izmedđu biblijskih mesta Kapernauma i Kursija.

 Mi smo iskopali samo jednu trećinu crkve, možda malo manje, ali imamo crkvu, to je sigurno – rekao je Aviam za Frans pres.

On je objasnio da je „plan crkveni, da su datumi vizantijski, mozaik na podu tipičan“ i da je sve „karakteristično za crkvu“.

Vatikan, Bazilika Svetog Petra

Bazilika Svetog Petra u Vatikanu. Foto: A. Nalbantjan

– Između Kapernauma i Kursija postoji samo jedno mesto na kojem je crkvu opisao posetilac u 8. veku i mi smo ga otkrili, tako da je ovo to mesto – rekao je arheolog.

Hrišćani smatraju Svetog Petra, ribara, jednim od prvih sledbenika Isusa i lidera rane crkve posle Hristovog uznesenja. Katolička crkva ga smatra prvim papom.

El-Aradž, poznat i kao Beit Habek na hebrejskom jeziku, međutim, nije jedino mesto za koje se misli da je Betsaida. Oko dva kilometra dalje na e-Telu iskopavanje traje od 1987. godine i sudeći po Nešenel džiografik vebsajtu tu su iskopana utvrđenja iz 9. veka i kuće iz perioda Rimljana s opremom za ribolov, uključujući metalna sidra i udice, kao i ostaci onoga što bi mogla biti rimska crkva.

Aviam je međutim ubeđen da on i međunarodni tim sa profesorom R. Stivenom Notlijem iz Najak koledža u Njujorku, kao akademskim direktorom, iskopavaju na dobrom mestu.

– Imamo rimsko selo, u selu grnčariju, kovanice, takođe posuđe od kamena, koji su tipični za prvi vek jevrejskog života, tako da smo sada pojačali naša uverenja i identifikaciju da je El-Aradž mnogo bolji kandidat za Betsaidu od e–Tela – rekao je on.

Notli je u izjavi za izraelske medije bio obazriviji, ocenivši da će konačni dokaz biti ako se otkrije natpis u crkvi.

– Bilo bi normalno naći natpis u crkvi iz vizantijskog perioda koji opisije u čiju čast je podignuta – rekao je Notli.

(Telegraf.rs/Kurir.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *