OTKRIVENA PREVARA U NAJGLEDANIJEM KVIZU: „Slagalica“ je velika nameštaljka?!

Kviz “Slagalica”, koji se emituje na Radio televiziji Srbije, kao kviz sa najdužim stažom na Balkanu, izazvao je kod brojnih gledalaca sumnju u regularnost takmičenja, jer, kako kažu, u igri u kojoj takmičari navodno biraju slova, govoreći stop-stop, mašina zapravo izbacuje unapred spremljene kombinacije.

Naime, u prvoj igri kviza u kojoj takmičar govoreći stop bira 12 slova azbuke, kojima permutovanjem treba da sastavi što dužu reč, brojni gledaoci su primetili da se u nedelju uveče, pojavila ista kombinacija slova, kao i pre 8-9 godina.

I ne samo da je u pitanju ista kombinacija, već je i isti redosled, a i voditeljka je u obe emisije ista – Marija Veljković.

– Ovim je ustvari provaljen sistem. Ljudi navodno biraju slova, a mašina zapravo izbacuje unapred spremne kombinacije. Očigledno da imaju par hiljada kombinacija i ko zna koliko se ovo puta do sada dogodilo, ali gledaoci to nisu primetili, a ovo je upečatljivo jer je reč zemljotresić od pre par godina ušla i istoriju. Uvek mi je bilo čudno kako mogu tako brzo pronaći maksimalni broj slova, jer za to bi trebalo da unesu u program na stotine hiljada reči. A ovako kako rade je jednostavno – imaju već gotove reči, uglavnom od 12, 11 ili 10 slova i zamuljaju ih u slova koja takmičari tobože biraju – kaže naš čitalac i dodaje da je besmisleno da takmičari veruju kako sami biraju slova, jer je očigledno da to radi mašina.

-Verovatno rade na isti način i brojke, ali tu dozvoljavam mogućnost da ipak mašina sabira, mada me ne bi iznenadilo da je i ovo urađeno po istom principu kao i slova.

I stučnjak za primenjenu matematiku Boško Marić slaže s našim čitaocem da ima indicija da su kombinacije unapred spemljenje.

– Postoji mogućnost da se digitalizuje glas, ali to je prilično komplikovano. S druge strane kompjuteri se retko koriste u kriptografiji, jer postoji mogućnost da se isti niz ponovi, baš kao što se dogodilo u ovom slučaju. Tako da verujem da su to imali na umu i autori kad su pravili kviz. Treća mogućnost je da kad takmičar kaže stop neko u stidiju pritisne taster kako bi se zaustavio niz, u šta čisto sumnjam, jer bi to bio sistem poslovanja iz prošlog veka. Sa tehničke strane gledano, istina je da je najlakše unapred spremiti kombinacije – objašnjava Marić.

Senku sumnje koja se nadvila nad regularnost najpopulanijeg kviza u Srbiji nije nam otklonila ni voditeljka Marija Veljković, koja iako “Slagalicu” vodi već godinama, kaže da o tehničkim stvarima u kvizu ne zna ništa.

Izvor: Alo

Foto: Alo/Printskrin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *