Ova čuvena strana banka napušta Srbiju!

Francuska banka Sosijete ženeral povlači se iz Srbije! Srpski ogranak SG-a odlazi u paketu sa još pet zemalja – Bugarskom, Albanijom, Makedonijom, Crnoj Gorom i Moldavijom, saznaje Alo.

Slično Telenoru, banka Sosijete ženeral napušta tržišta Centralne i Istočne Evrope, jer nije zadovoljna svojim položajem u ovom regionu. Kako saznajemo SG je odlučio da proda sve akcije u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Moldaviji, a potom fokusira svoje poslovanje na druge zemlje.

– Mi želimo lidersku poziciju, a u Srbiji nismo ni u top 3. Srsko tržište u ovom trenutku je prezasićeno i neprivlačno, zbog toga Sosijete odustaje od njega – kaže izvor blizak ovoj banci.

I bugarski portal capital.bg izveštava o povlačenju ove francuske banke sa bugarskog, ali i srpskog tržišta i navodi da je prijavljeni kupac poslovanja SG u Bugarskoj mađarska OTP banka, ali i da je drugi potencijalni kupac američki Apollo Global Management, koji je kao i OTP odbio da potvrdi ili negira glasine.

Sredinom prošle godine i u crnogorskim medijima se pisalo o povlačenju Sosijete ženeral banke sa crnogorskog tržišta, a kao jedan od potencijalnih kupaca pominjao se i Miodrag Kostić.

On, je podsećamo nakon preuzimanja Alfa banke, koja je poslovala u Srbiji od 2002, prodao potraživanja ove banke od građana, po osnovu gotovinskih, stambenih zajmova i kreditnik kartica Sosijetu, dok su tekući računi građana preneti u njegovu AIK banku, koja je šesta u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi eura na kraju 2016. godine. Na taj način, kako tvrde nekadašnji klijenti Alfa banke, Kostić je napravio totalni haos, a sav teret ovih međubakarskih turbulencija, svalio se na njihova leđa.

Tokom dana kontaktaktirali smo i sa Sosijete bankom u Srbiji, kako bismo saznali kakvi su im planovi poslovanja u Srbiji, međutim, iz ove francuske banke su nam kratko poručili da u skladu sa poslovnom politikom Sosijete ženeral grupe, Sosijete Ženeral Srbija ne komentariše glasine na tržištu.

Ekonomista dr Zoran Grubišić u razgvoru za Alo rekao je da postoji mogućnost da banka SG napusti Srbiju.

– Sve može da se dogodi. Svedoci smo da su neke banke napustile tržište, i to pretežno grčke banke, njihova nacionalna banka – Alfa, koju je kupila Aik, a neke nove banke planiraju da uđu na tržište. Ipak, dok se ne da ponuda i dok ne čujemo zvaničnika te banke da daje izjavu o ponudi za preuzimanje sve je u domenu spekulacije – rekao je on i dodao:

– Imamo previse banaka u Srbiji prema svakom pokazatelju za našu privredu, bilo da gledamo broj stanovnika, veličinu tržišta, kreditni potencijal, ali to je jednostavno nasleđeno stanje. Verujem da će se vremenom broj banaka u Srbiji smanjivati, to se trenutno i dešava. Takođe, smatram da će biti novih ponuda, ukrupnjavanja, i da će se tržište centralizovati.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *