OVAKO ĆE TRAMP PODELITI KOSOVO: Biće otpora, ali će mapa na kraju biti prihvaćena!

Nakon što je Donald Tramp preko visoko pozicioniranih saradnika poručio da je za SAD razgraničenje Srba i Albanaca trajno i održivo rešenje, stratezi u Vašingtonu su napravili nacrt nove mape Kosova. Prema rečima sagovornika diplomate, Tramp i njegovi saradnici sigurni su da će obezbediti široku međunarodnu podršku za svoj plan podele Kosova.

– Poruka koju je pre nekoliko dana poslao Ron Džonson bila je savršeno vremenski tempirana i poklopila se sa trenutkom kada je u Vašingtonu usaglašena nova mapa Kosova. Trampu, Boltonu i službenicima koji se na nižim nivoima bave Kosovom jasno je da će biti otpora, pre svega unutar EU, međutim budite sigurni da će strategija iza koje stane Tramp na kraju sigurno biti prihvaćena. Tako je bilo širom sveta, pa će i na Balkanu – objašnjava sagovornik.

Kako kaže ovaj diplomata iz jedne od zemalja EU, jedna od ključnih tačaka biće obezbeđivanje Putinove podrške.

– Sa druge strane, a to ne zna mnogo ljudi, unutar EU nije Berlin glavna prepreka podeli Kosava, najveće kočnice su Švedska i Luksemburg – navodi sagovornik.

Analitačar Dragomir Anđelković ocenjuje da bi iz ugla Srbije podela Kosova bila prihvatljiva, a kaže da je siguran da je većinska javnost na toj poziciji.

– Verovatno bismo se dogovorili oko linije podela. To svakako podrazumeva da nam pripadne sever Kosova, kao eksteritorijalnost naših manastira i glavnih verskih objekata. To sigurno deluje malo, ali kada pogledate stanje na terenu, zasad nam ni to niko ne daje.

Analitačar Dejan Vuk Stanković ponavlja da bi u ceo proces trebalo da se uključe i Kina i Rusija kao stalne članice Saveta bezbednosti i dodaje da bi tek tad čitava situacija bila međunarodno utemeljena.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *