OVE BABE SU ZLO!

OVE BABE SU ZLO! Kandićeva i Biserkova traže od Brisela da spreči podelu Kosova, evo šta o tome kažu sagovornici Srpskog telegrafa

AUTOR: Ivana ŽIGIĆ

 7. 8. 2018.19:21

Više organizacija civilnog društva iz Beograda i Prištine, među kojima i ona Nataše Kandić i Sonje Biserko, uputilo je pismo šefici diplomatije EU Federiki Mogerini pozivajući je da spreči podelu Kosova.

Tanjug/AP/S. Radovanović

Osnivači Fonda za humanitarno pravo i Helsinškog odbora za ljudska prava: Nataša Kandić i Sonja Biserko

Sagovornici Srpskog telegrafa upozoravaju da ove organizacije traže da nam se stranci mešaju u unutrašnja pitanja i ocenjuju da deluju otvoreno izdajnički.

Naime, u pismu u koje je Tanjug imao uvid, nekoliko NVO navodi da sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku građanima Srbije i Kosova, ali i celom regionu.

– Postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlasništva nad teritorijom principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe. Podela Kosova proizvela bi lančanu reakciju i u drugim balkanskim državama i dovela do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što bi otvorilo vrata novim sukobima, a Srbima i Albancima poslala poruku da treba se presele u „svoju“ etničku državu – ističu u pismu.

Dodaju da je u regionu neophodno uspostaviti trajni mir i prihvatiti interkulturalnost i multietničnost kao neophodni preduslov razvoja i EU integracija.

– Etnički čiste države prevaziđeni su model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice – napominje se u pismu.

Organizacije civilnog društva pozivaju međunarodnu zajednicu, ali pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu, da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova uključujući slobodu kretanja, poslovanja i međunarodne saradnje, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponove.

Lider radikala Vojislav Šešelj poručuje da su nevladine organizacije zlo i da većina njih, poput onih koje su potpisale pismo, deluju izdajnički.

– Baš me interesuje koje su sve od njih na državnim jaslama i koje od njih na bilo koji način dobijaju od države budžetske dotacije. Oni deluju od početka devedesetih i uvek su delovale izdajnički, a sada traže uplitanje stranih političkih faktora u unutrašnje odnose u Srbiji – ocenjuje Šešelj.

Poslanik SNS Marko Parezanović podseća da se dotične persone, kako kaže, nisu žalile na promenu granica kada je Srbija napadnuta na KiM.

– Nisam ih čuo ni da protestuju kada se Srbima ugrožava bezbednost i sloboda kretanja od strane Albanaca. Ali o politici Srbije i budućnosti regiona neće se pitati ni Kandić ni Biserko, već građani Srbije koji veruju Aleksandru Vučiću, kome su bezbednost naših građana i dugotrajni mir i stabilnost prioritet – poručio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *