OVO JE AKADEMIK: Opozicioni orator i modelator reda letenja  

DUŠAN TEODOROVIĆ, AKADEMIK I POLITIČKA MEDIJSKA ZVEZDA

 

 

 

 

Opozicioni orator i modelator reda letenja

 

Teodorovićeva disertacija ima nazivPrilog modeliranju reda letenja u vazdušnom saobraćaju”, u Politikinom tekstu je u društvu  disertacija koje su čista sprdnja

 

 

Evo tih genijalnih doktorskih radova:

„Kontrolisano oslobađanje antibiotika iz nanosfera poli(D,L-laktid-koglikolid)/hidroksiapatita sintetisanih u ultrazvučnom polju”;

„Ispitivanje procesa zrenja u sremskoj kobasici”

„Neurosekretne pojave u jedrima hipotalamusa šarana…

„Tradicionalni i savremeni modeli i metode socijalnog rada u Libijskoj Džamahiriji”;

„Neke funkcionalne osobenosti srca rashlađenog pacova i dejstvo V1 vitamina na radnu sposobnost miokarda”, 

„Ispitivanje hemijskog sastava, strukture i konformacije komponenata žalfije poreklom iz Jordana”…

 

 

 

-Opozicija mora konačno da pokaže svoju stvarnu snagu. Vučiću mora da se napravi kordon, kao na Terazijama 1996. godine. Ako treba, mora da se maršira svakog dana, da se protestuje i da se guta suzavac. Vučić je takav čovek da umesto pristojnosti i argumenata razume i uvažava samo silu, izjavio je Teodorović

 

 

Teodorović je napao i svog dojučerašnjeg partijskog istomišljenika i košarkašku legendu Dušana Dudu Ivkovića koji se “drznuo” da se slika sa Vučićem povodom proslave 100 godina Radničkog sa Crvenog Krsta

 

 

 

Da u zemlji Srbiji svako može postati medijska zvezda odavno je poznato, ali nije toliko uobičajeno da zvezde medija i to na političkom plnau postanu i srpski akademici. Akademiku Dušanu Teodoroviću to je poslednjih meseci i te kako pošlo za rukom pa se mnogi pitaju kako je krenuo neće li uskoro ući možda i u neki od rijaliti šou programa.

Deda, u 66. godini života postaje poznat poslednjih meseci, kada kritikuje sve i svakog, kada govori kako u Srbiji ništa ne valja, kako su premijer i svi ministri neuki diletanti i pravi famu oko sebe, izmišljenom pričom kako ga srpska akademska javnost prosto moli da se kandiduje za predsednika države!? A srpska javnost, akademska, pa i ne-akademska nikako da stane na njegovu stranu, nikako da ga javno podrži, osim prozukle mu, malo starije koleginice iz akademske javnosti – Srbijanke Turajlić.

A kako sam priznaje godinama je najpametniji, mada niko to nije znao, samo zato što bespogovorno sluša ženu Ljilju.

Šalu na stranu, Dušan Teodorović je priznati srpski profesor  Saobraćajnog fakulteta, inženjer, ugledni član SANU, jednom rečju intelektualac od integriteta. Utoliko je za mnoge bio iznenađujući njegov politički angažman na strani opozicije i u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića u koga se ubrzo razočarao i napustio PSG ali ne i oštru kritiku predsednika Vučića i vladajuće stranke.

Teodorović je i uticajan Tviteraš, gotovo da ne prođe dan a da neki njegov oštar tvit uperen protiv režima ne osvane na ovoj društvenoj mreži. Da navedemo ovom prilikom samo neke:

– Srpska lista: “Sava Janjić se lukavo krije iza monaške rize.” Otac Sava je više jedan “spavač”. Zamonašio se, molio, propovedao, klečao i postio godinama da bi konačno dočekao trenutak da Vrhovnom komandantu stavlja klipove u točkove.

– Aleksandar Vučić: “Razmatramo vraćanje obaveznog vojnog roka posle 2020.” Gospodine Vučiću, pretpostavljam da će u prvoj klasi vojnika da bude i Vaš sin Danilo.

– A. Vučić: „Granice na Jarinju i Brnjaku su postavljene 2011. godine.“ Gospodine Vučiću, Pošto Vi nikada ne lažete, verovatno ste zaboravili. Granice su iz 1999. godine i potpisao ih je režim u kome ste Vi bili ministar. Bili ste zauzeti useljavanjem u stan, pa se ne sećate.

– A. Brnabić: “I čim budemo imali zvaničan stav i mi ćemo kao Vlada imati zvaničan stav.“ Naša premijerka se ne stidi da javno govori da je fikus premijer.

Na istom tom Tviteru Teodorović je napao i svog dojučerašnjeg partijskog istomišljenika i košarkašku legendu Dušana Dudu Ivkovića koji se “drznuo” da se slika sa Vučićem povodom proslave 100 godina Radničkog sa Crvenog Krsta.

Akademik Teodorović je objavio  67 radova u međunarodnim naučnim časopisima i 28 radova u zbornicima radova međunarodnih naučnih skupova. Autor je i koautor 6 knjiga i 9 poglavlja u međunarodnim monografijama. Naučni radovi Dušana Teodorovića su citirani u međunarodnim naučnim časopisima (SCI lista) 668 puta. Za svaki respekt. Ipak, jedan njegov rad iz davne 1981. godine našao se na listi najneobičnijih doktorskih disertacija u Srbiji koji je objavio list “Politika”.

Teodorovićeva disertacija ima naziv “Prilog modeliranju reda letenja u vazdušnom saobraćaju” i u Politikinom tekstu u društvu je disertacija drugih kolega kao što su: „Kontrolisano oslobađanje antibiotika iz nanosfera poli(D,L-laktid-koglikolid)/hidroksiapatita sintetisanih u ultrazvučnom polju”; „Ispitivanje procesa zrenja u sremskoj kobasici”; „Neurosekretne pojave u jedrima hipotalamusa šarana”; „Tradicionalni i savremeni modeli i metode socijalnog rada u Libijskoj Džamahiriji”; „Neke funkcionalne osobenosti srca rashlađenog pacova i dejstvo V1 vitamina na radnu sposobnost miokarda”,  „Ispitivanje hemijskog sastava, strukture i konformacije komponenata žalfije poreklom iz Jordana”…

Akademik Teodorović je i oštar kritičar privatnih fakulteta. Smatra kako Megatrend treba ukinuti a učestvovao je u akreditaciji istog 2010. godine. Ovaj uvaženi akademik i opozicioni aktivista čestom kritikuje i diplome ljudi iz vrha države:

– „Imamo tragičnu situaciju jer živimo u zemlji u kojoj je problematična diploma šefa države, u gradu u kome je gradonačelnik plagijator, u kojoj akademska zajednica nema hrabrosti da se suoči sa tim i digne glas protiv plagijata”, istakao je Teodorović na skupu “Može li Srbija bez nauke” i tom prilikom kritikovao i izbor muftije Muamera Zukorlića na mesto  predsednika skupštinskog Odbora za nauku, prosvetu, tehnološki razvoj i informaciono društvo:

– „Ovim imenovanjem su poniženi naučnici i profesori Srbije, a predsednik Vlade je ovim stavom rekao šta misli i kakav stav ima o nauci i visokom obrazovanju. Ja ovo doživljavam kao najjeftiniju političku trgovinu“, rekao je  tada Teodorović.

 

Na kraju Teodrović poziva i na primenu gole sile protiv aktuelnog režima i priziva ponovo nasilje na ulicama Beograda. U jednom intervjuu o tome doslovno kaže:

 

-Opozicija mora konačno da pokaže svoju stvarnu snagu. Vučiću mora da se napravi kordon, kao na Terazijama 1996. godine. Ako treba, mora da se maršira svakog dana, da se protestuje i da se guta suzavac. Vučić je takav čovek da umesto pristojnosti i argumenata razume i uvažava samo silu.

 

Dakle, modelator letenja bi silom da dovede svoje istomišljenike na vlast. Pre će ipak biti da će uvaženi akademik završiti u nekom rijalitiju nego što će ostvariti ovakve planove. U svakom slučaju ovo bi mogao biti još jedan prilog tezi kako se politikom ipak treba da bave oni koji to umeju a da uvaženi naučni radnici, što akademik Teodorovič svakako jeste, treba i dalje naučnim radovima i obarzovanjem omladine da daju svoj doprinos Srbiji.

 

Srećko Milovanović

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *