Ovo je posledica seksa koja traje 48 sati nakon odnosa: Da li ste je ikada OSETILI?

Pozitivna dejstva seksulanih odnosa na naše zdravlje su višestruka. A među njima se izdvaja jedna dugotrajna posledica seksa, veoma značajna.

U pitanju je onaj osećaj zadovoljstva koji se javlja nakon seksa, koji izaziva pojačano lučenje oksitocina, hormona zadovoljstva. Taj osećaj se i jasno vidi na nama, reč je o takozvanom postseksualnom sjaju.

Koliko taj sjaj traje, zanimalo je naučnike koji su celu jednu studiju posvetili traženju takvog odgovora.

U studiji su učestvivale dve grupe ispitanika, u jednoj je bilo 96, a u drugoj 118 parova. Njihov zadatak je bio da tokom dve nedelje beleže svoje seksualne aktivnosti, zadovoljstvo tokom odnosa, ali i stepen zadovoljstva postojećemo vezom.

Parovi su prosečno tokom tog perioda imali četiir puta seks. I bez obzira na pol i godine, pa čak i na učestalost odnosa, onaj pomenuti sjaj je trajao 48 sati nakon seksa, piše časopis „Psychological Science“.

Bilo je i parova koji su prijavili posebno intezivan osećaj zadovoljstva i pokazalo se da je taj osećaj i te kako imao uticaja na veze. Kada se posle šest meseci ponovilo ispitivanje, parovi koji su sijali „najjačim sjajem“ bili su i dalje zajedno, i to veoma srećni ljubavnim odnosom.

Izvor: Žena Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *