OVO NIJE U REDU: GMO HRANA SE UVOZI U SRBIJU

DA LI GENETSKI MODIFIKOVANA HRANA ULAZI NA MALA VRATA U SRBIJU

 

 

 

Ševarlić: U Skupštini Srbije sam u više navrata postavljao pitanje aktuelnom ministru poljoprivrede Branisalvu Nedimoviću povodom izmena Zakona o bezbednosti hrane, ali Nedimović je u oba slučaj odgovrio ćutanjem

 

Piše: Vuk Stanić

 

G: Do zbrke je došlo kada su usvojene izmene i odredbe Zakona o bezbednosti hrane, pa sada imamo dva važeća zakona koji su u suprtonosti jedan sa drugim

 

Ministar poljoprivrede, izmenio je Zakon o bezbednosti hrane i „legalizovao“ genetski modifikovanu hranu (GMO), za koju mnogobrojni naučnici tvrde da je kancerogena!

Prema navodima sagovornika Afere iz fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, inspektori više ne mogu da spreče uvoz i distribuciju genetski modifikovane hrane na teritoriji Republike Srbije. To je nemoguće zbog novih članova Zakona o bezbednosti hrane.

-Nedavno smo tražili da se roba jednog uvoznika  uzorkuje na prisutnost GMO, on se žalio isitčući u žalbi da je GMO dozvoljeno uvoziti i to u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Njegov advokat je citirao nove izmene Zakona u članu pet gde sada piše da u hranu spadaju:

„Genetički modifikovana hrana i genetički modifikovana hrana za životinje, hrana i hrana za životinje dobijena od genetički modifikovanih organizama, u skladu sa posebnim propisom“

Nadležni organ je žalbu uvažio, a njegov kontigent je posle toga otišao na carinjenje i pušten je u promet, priča naš sagovornik i dodaje da su posle ovog događaja obustavljene sve provere na prisutnost GMO u hrani za ljude i kao i u hrani za životinje.

-To traje tako već nekoliko nedelje, kaže naš sagovornik.

Prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta Miladina Ševarlića istina je da je zakon o bezbednosti hrane promenjen.

On je na odobru za poljoprivredu, već govorio o tome.

-U Skupštini Srbije sam u više navrata postavljao pitanje aktuelnom ministru poljoprivrede Branisalvu Nedimoviću povodom izmena Zakona o bezbednosti hrane, ali Nedimović je u oba slučaj odgovrio ćutanjem, kaže naš sagovornik.

Ševarlić priča i da je u Srbiji još uvek na snazi Zakon gentičkim modifikovanim organizmima i da u članu dva postoji jasna zabrana prometa takve hrane i svega vezanog za GMO:

-Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije, piše u Zakonu kaže Ševarlić i pruža nam otštampan primerak ovog Zakona.

U nastavku razgovora on kaže da je do zbrke došlo kada su usvojene izmene i odredbe Zakona o bezbednosti hrane, pa sada imamo dva važeća Zakona koji su u suprtonosti jedan sa drugim.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede pronašli smo zvanično objavljene izmene Zakona o bezbednosti hrane. U prilogu teksta objavljujemo vam član pet stav pet i stav šest gde zaista piše:

Da se pravilnik odnosi na „NOVU HRANU“, odnosno:

„Genetički modifikovana hrana i gentički modifikovana hrana za životinje, hrana u hrana za životinje dobijena od genetički modifikovanih organizama u skladu sa posebnim propisom“

Do zaključenja ovog broja iz Ministarstav poljoprivrede nismo dobili komentar na činjenicu da je Zakon o bezbednsoti hrane izmenjen tako da GMO bude defakto legalizovan u Srbiji, dok je Zakonom o genetičkim organizmima koji se može naći na sajtu Skupštine Srbije GMO zapravo strogo zabranjen.

Pošto sada građani Srbije defakto konzumiraju GMO, smatramo da smo dužni da ovde prenesemo neka od mišljenja koja se odnose na ovu hranu: Najpoznatiji proizvođač GMO proizvoda na svetu je bila firma „Monsanto“, koju je u međuvreenu kupio nemački Bajer. Prema rečima profesora Ševarlića Monsanto je za američku vojsku proizvodio bojni otrov agens oranž, kojim je u Vijetanmu uništavana vegetacija, a Vijetnamci i Amerikanci koji su došli u dodir sa istim imali su trajne zdravstvene probleme, kao i genetski poremećeno potomstvo.

-Bajer je sa drug strane za Hitlerov režim proizvodio ciklon B, otrovni gas kojim su ubijali logaraše u Aušvicu i drugim logorima smrti, priča Ševarlić i kaže da su sada nemačke diplomate izvršile pritisak na našu državu da se legalizuje GMO u Srbiji kako bi Bajer ovde prodavao proizvode koji imaju takvo poreklo.

Sa firmom Monsanto ugovor o distribuciji proizvoda za srpsko tržište, ranije je potpisala srpska „MK Grupa“, vlasništvo Miodraga Kostića, koji takođe ima dobre veze među nemačkim privrednicima.

Prema rečima profesora Ševarlića, najbolji dokaz da kompanije koje proizvode GMO znaju da je štetan, je činjenica da odbijaju da ga obeleže.

-Čemu teritorija, ako posledice GMO po ljudsku populaciju budu kao i kod eksperimentalnih životinja, i ako nas za tri, četiri generacije neće biti –  pita se Ševarlić i navodi da svi rezultati eksperimentalnih istraživanja ukazuju na to da pokusne životinje pokazuju velika oštećenja, uključujući besplodnost u trećoj i četvrtoj generaciji i veliki broj tumora, priča Ševarlić.

Na interneru je dostupno i više studija o štetnosti GMO.

Pa se tako može pročitati da više američkih naučnika, kaže da posledice po zdravlje od GMO hrane počinju sa upalama:

-U pitanju su biljke koje izgledaju kao soja ili kukuruz. Ipak, to nešto ne postoji u prirodi, i kada ga konzumirate izaziva različite vrste upala u organizmu – ističe se u radu Džefrija Smita. U Americi je od uvođenja GMO do danas broj građana sa poremećajem u varenju naglo porastao. Studije kažu i da su kod ljudi kojima su konstatovani problemi sa varenjem, prethodile hronične upale. Iste studije pokazuju i porast obolelih od dijabetesa. Rapidno povećanje broja Amerikanaca sa  poremećajem u radu bubrega.

Kampanja za GMO u Americi je počela 1992. godine rečenicom kao:

„Ne postoje naučni dokazi da je GMO štetan po zdravlje ljudi“- to tada zvanično saopštila američka državna Agencije za hranu i lekove. U daljem tekstu FDA.

Za zauzimanje ovakvog stava založio se službenik agencije Majkl Tejlor bivši advokat i savetnik firme Monsanto.

Ipak pre nego što je GMO zvanično odobren, službenici FDA su u više navrata napisali da se takva hrana ne može smatrati bezbednom. Unutar agencije većina nije mislila ono što je javnosti saopšteno.

Napisali su: Mogu se pojaviti alergije, poremećaji u varenju, upale u organizmu, potrebno je obaviti još ispitivanja, jer se sumnja da GMO može uzrokovati rak u organizmu, pisali su uzalud naučnici zaposleni u FDA.

Lobisti Monsanta su Tejlora progurali na mesto na kome se odlučivalo u ovoj agenciji, a on je doneo odluku da je GMO bezbedan.

Od 1996. godine GMO hrana se u Americi slobodno prodaje.

Nakon odlaska iz FDA, Tejlor je postao potpredsednik firme Monsanto.

 

GMO izaziva tumore i neplodnost!

 

Istraživanja tokom koji su sprovođeni eksperimenti na životinnjama su pokazala je da su se kod zamorčića koji su jeli GM paradajz vremenom razvili čirevi na želucu. Miševi koji su jeli genetski modifikovanu soju imali su oštećenja na jetri, pankreasu i testisima, dok je zečeve ovakva soja dovela do obolelih bubrega i ozbiljnih srčanih problema.

Modifikovani grašak neretko izaziva alergije kod laboratorijskih životinja, a od uljane repice razvile su se masna jetra, a kasnije i ciroza. GM kukuruz ugrozio je imunitet ispitivanih životinja, ali se pokazalo i da dovodi do abnormalnih promena na organima i smanjenja plodnosti, kao i do bržeg starenja i skraćenja životnog veka.

Dugoročna istraživanja na ljudima nisu sprovođena, ali osnovano se sumnja da genetski inženjering hrane može da ostavi posledice, ne samo na nas same, već i na naše praunučiće.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *