Pacoli potpisao sporazum sa „ratnom“ koalicijom, Haradinaju novi mandat

Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija potpisala je koalicioni sporazum sa strankama takozvane „ratne“ koalicije (PAN), otvarajući tako put ka formiranju nove kosovske vlade, javljaju prištinski mediji.

Sporazum sa Pacolijem potpisali su u ponedeljak Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, Kadri Veselji (Demokratska partija Kosova) i Fatmir Ljimaj (Inicijativa za Kosovo).

„Konačno je Kosovo počelo da se pokreće… Imali smo neka velika odlaganja, a sada će naše institucije biti formirane“, rekao je Haradinaj, prenosi Rojters, navodeći da je Haradinaj iz koalicije desnog centra sačinjene od bivših gerilaca koji su se borili protiv srpskih snaga 1998-1999.

Očekuje se da će narednih dana kosovski predsednik Hašim Tači poveriti Haradinaju mandat da formira novu vladu, navodi britanska agencija i dodaje, pozivajući se na neimenovani izvor, da će sednica parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik parlamenta biti održana ove nedelje.

Očekuje se da će se sklapanjem novog koalicionog sporazuma okončati tromesečna blokada kosovskih institucija, jer novi koalicioni partneri mogu da obezbede natpolovičnu većinu u kosovskom parlamentu koji ima 120 poslaničkih mesta.

Rojters precizira da će, u skladu sa sporazumom, te stranke zajedno sa etničkim manjinama obezbediti 63 mesta u 120-članom parlamentu.

Pacoli je potvrdio da je zvanično prekinuo koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Za Pacolija britanska agencija navodi da se ne zna koje mesto će njemu pripasti u novoj vladi.

Nova kosovska vlada će morati da se uhvati u koštac za stopom nezaposlenosti od 30 odsto i da poboljša odnose sa, kako navodi Rojters, „susedima, pogotovu Srbijom“, što je preduslov i za Beograd i za Prištinu da postignu napredak na putu ka EU.

„Takođe će morati da reformiše zdravstvo, obrazovanje i sistem poreske uprave, ali i da uključi predstavnike oko 120.000 kosovskih Srba koji ne priznaju nezavisnost Kosova“, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *