PALA ODLUKA KO ĆE BITI MINISTAR KULTURE I DIPLOMATIJE: Evo šta se dešava sa ostalim resorima u Crnoj Gori

Kandidati za ministarske pozicije u budućoj vladi Crne Gore su Bojan Baća i Filip Ivanović, saznaju “Vijesti”, a resor spoljnih poslova mogao bi pripasti lideru Demosa, a turizma Draganu Krapoviću.
Bojan Baća se pominje kao kandidat za ministra kulture, dok bi Filipu Ivanoviću mogao pripasti resor nauke.

“Vijestima” je potvrđeno da je Marko Begović jedan od kandidata za ministra sporta.

Baća, koji je jedan od potpisnika platforme “Crno na bijelo” je sociolog koji se školovao i radio na nekoliko univerziteta u Evropskoj uniji i Kanadi. Prošle godine CANU ga je proglasila za najboljeg mladog naučnika u oblasti društvenih i humanističkih nauka, a osvojio je “Marija Kiri” grant, jednu od najprestižnijih istraživačkih stipendija. Akademski je specijalizovan u oblastima sociologije kulture i političke sociologije, ima višegodišnje predavačko iskustvo u domenu studija kulture, sociologije umetnosti i kulturne politike, a autor je više radova iz javnih politika u domaćim i stranim organizacijama.

Ivanović je diplomirao i magistrirao na Odseku za filozofiju Univerziteta u Bolonji, a doktorirao na Odseku za filozofiju i religijske studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. Radio je na Univerzitetu u Levenu i Van Lir Institutu u Jerusalimu, a usavršavao se na Univerzitetu u Orhusu i Norveškom institutu u Atini. Na Univerzitetu “Donja Gorica” angažovan je na predmetima Grčka kultura i Kulturna baština. Član je Radne grupe za pregovore s Evropskom unijom za poglavlje 25 „Nauka i istraživanje“. Begović je doktorirao na Sportskom univerzitetu u Kelnu i ima iskustvo u državnim organima jer je radio u Upravi za sport. Nekadašnji je član Izvršnog odbora Saveta Evrope za sport i izveštač za rodnu ravnopravnost, a sada je direktor sportskog programa “Hellas”. Kroz konsultantski posao za švajcarsku organizaciju Mission 89 trenutno sarađuje sa Goldman Sachs, Uefom, univerzitetima iz Notingema i Londona.

Lekić šef diplomatije

Kao novi ministar spoljnih poslova pominje se lider Demosa Miodrag Lekić koji ima bogato diplomatsko iskustvo.

Bio je ambasador SFRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador SRJ, a zatim i Srbije i Crne Gore, u Italiji i na Malti.

Od 2004. je profesor na La Sapienca univerzitetu u Rimu – Fakultet humanističkih nauka, a od 2006. na Luisu – Fakultet političkih nauka. Lekić je 2012. godine na poziv više crnogorskih opozicionih stranaka postao osnivač i prvi predsednik Demokratskog fronta. Bio je predsednički kandidat na izborima 2013. i poslanik u prethodnom sazivu Skupštine.

Nakon sednice Predsedništva Demosa juče je saopšteno da će ta partija, “ne precenjujući niti potcenjujući svoje kadrovske potencijale”, predložiti stručne kadrove na dogovorenim mestima u državnim institucijama.

Kandidat za ministra turizma, prema nezvaničnim informacijama je Dragan Krapović, poslanik i potpredsednik Demokrata i bivši predsednik opštine Budva. Diplomirani je pravnik, a pre angažmana u ovoj jedinici lokalne uprave radio je u Komercijalnoj banci Budva. Od 2009. godine bavi se privatnim poslom, u vezi sa turizmom i ugostiteljstvom.

Kao kandidat DF-a za tu poziciju pominje se i dugogodišnji poslanik Slaven Radunović.

Demokrate su juče saopštile da će nakon dogovora o raspodeli resora po demokratskim i utvrđenim principima, predložiti kandidate za funkcije u budućoj vladi koje pripadaju koaliciji „Mir je naša nacija“.

“Crno na bijelo” insistira da im u raspodeli resora u vlasti pripadne sektor bezbednosti, a jednu od čelnih pozicija mogao bi dobiti, kako su “Vijesti” objavile, Zoran Miljanić. Nosilac liste CnB i lider GP URA, Dritan Abazović bi trebalo da dobije poziciju u vrhu nove vlade.

Jedno od imena koje se pominje kao budući ministar pravde je pravnik Vladimir Leposavić, koji je bio član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa odlazećom Vladom.

Ranije je najavljeno da je kandidat za ministra finansija Milojko Spajić nestranačka ličnost, koji je tokom kampanje bio član savetničkog tima Krivokapića, kao da tu figurira i Ivan Radenović iz Dojče banke.

Bezbednosni sektor traži i lider Pokreta za promene Nebojša Medojević, a njegove kolege Branko Radulović, Branka Bošnjak i Veljko Vasiljević resore nauke, prosvete i turizma.

TV Vijesti je ranije objavila da bi, prema nezvaničnim željama, lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić mogao biti potpredsednik vlade. Strahinja Bulajić (DF) biće, kako je nezvanično potvrđeno, potpredsednik Skupštine, kao i Božena Jelušić (URA). SNP, nezvanično, ima kandidate za tri pozicije – potpredsedničko mesto u vladi i resor sporta za lidera partije Vladimira Jokovića, Dragana Ivanovića za MUP i Dragoslava Šćekića za Ministarstvo poljoprivrede.

Istakao je da su izneli stavove BS o tri važna segmenta – da između BS i određenih članica nove vladajuće većine postoje ideološke razlike, da su opredijeljeni za građanski koncept Crne Gore i da čvrsto stoje na tom putu, navodeći da je to uglavnom bio razlog zašto su se ranije opredjeljivali da budu članica vladajuće većine.

On je istakao da su ekonomska pitanja treća veoma bitna stvar za građane, koju su potencirali na sastanku.

“Znamo da je kovid prisutan i u Crnoj Gori i šire i da se kriza samo pojačala, tako da tu mnogo posla čeka, posebno novu vladu. Građani od vlade očekuju mnogo. Neće biti lako, ali moramo im dati šansu da vidimo kako misle da izađu iz ove ekonomske krize i da realizuju ono što su obećali u izbornoj kampanji”, kazao je Husović.

Izvor: Srbin Info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *