PANIKA NA POČETKU SEZONE: Evo šta je potrebno za ulaz u Crnu Goru

Panična informacija da srpski turisti neće moći da pređu crnogorsku granicu bez pasoša, koja je alarmirala građane Srbije, je netačna!

Građani Srbije mogu putovati u Crnu Goru samo sa ličnom kartom kao i uvek.

Izjava anonimnog vozača autobusa da su u proteklih dvadeset četiri sata putnici vraćani sa crnogorske granice, jer nemaju kod sebe pasoš, odnosno putnu ispravu za maloletnu decu, kako prenosi portal Kamatica, zapalila je narod, kao i da je došlo do promene zakona od kako je Crna Gora pristupila u NATO, da je za ulazak u ovu zemlju potreban pasoš od prvog jula ove godine.

S razlogom uznemireni građani, mogu da predahnu, jer su pravila ostala ista. Sve što je potrebno jeste važeća lična karta, ili pasoš, nije neophodno i jedno i drugo. Međutim, za maloletno dete, ako putuje samo sa jednim roditeljem, potrebna je i pisana saglasnost drugog roditelja, ili staratelja.

Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i dobili smo informaciju da se u Crnu Goru može putovati kao i do sada, sa važećim putnim ispravama, ličnom kartom ili pasošem.

Ovu informaciju smo proverili i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, gde je naglašeno da državljani Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do trideset dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

I Radio-televizija Crne Gore piše da Srbi mogu neometano prelaziti granicu i naglašavaju da lica mlađa od osamnaest godina, bilo da putuju u pratnji roditelja ili trećeg lica, a ne poseduju ličnu karu ili putnu ispravu, potrebno je da sa sobom imaju izvod iz registra rođenih ili zdravstvenu knjižicu. Ističu da ovo nije novina već praksa koja se primenjuje godinama u nazad.

MUP Crne Gore je saopštio da je režim prelaska državne granice ostao nepromenjen za državljane Srbije, koji žele da letuju u njihovoj državi. Takođe je odbacio navode pojedinih medija da je veći broj državljanina Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom.

– Za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru, jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice. Navodi se u saopštenju uprave crnogorske policije.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *