PATRIJARH IRINEJ: Ako Milo ima pameti, neće otimati SRPSKE SVETINJE!

Mitropolija crnogorsko-primorska je stvorila Crnu Goru, a ne obratno. Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima, kaže ekskluzivno za Kurir patrijarh srpski Irinej.

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojila vlada Crne Gore, a koji se ugrožava i pokušava otimanje više od 650 pravoslavnih hramova u toj zemlji, poglavar SPC odgovara:

  • Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene.

Komentarišući poziv anatemisanog popa i poglavara samozvane Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraša Dedeića da se spreči predstojeći crkveni sabor u Nikšiću, patrijarh Irinej kaže da on ništa drugo i ne radi osim što se upliće u pitanja koja ga se ne tiču.

  • Nemam reči. On nije ni pop, ni svešteno lice da bi mogao govoriti o tome. On nije ništa. On je raščinjeni sveštenik. Šta će drugo da radi sem da se meša – kaže prvi čovek SPC za Kurir.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ističe da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pri vladi Crne Gore godinama finansira organizaciju koju vodi Dedeić, te da on saopštava stavove onih koji ga plaćaju:

  • Nije prvi put da Dedeić unosi zlu krv među pravoslavni narod, to mu je zadatak. Da je nešto znao, ne bi sebe doveo do toga da bude raščinjen i izopšten iz SPC.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vernike da u što većem broju prisustvuju crkveno-narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra, na kojem će biti mošti Svetog Vasilija Ostroškog, dok samoproglašeni poglavar nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraš Dedeić agituje za sprečavanje skupa.

  • Donećemo mošti Svetog Vasilija Ostroškog na sabor u Nikšiću. Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori, ali ne sme se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi – izjavio je Amfilohije.

Podsetimo, crnogorsku vlast, koja želi da donese sporni zakon, čine predsednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *