PAŽNJA: Ako ste dobili SMS sa OVOG BROJA znači da ste BEZOBRAZNO OPLJAČKANI!

Ako vam je na mobilni telefon stigla poruka sa broja 4444, znači da će vam račun biti “olakšan” najmanje za nekoliko stotina dinara jer ste postali korisnik tzv. „usluga sa dodatom vrednošću“.

Dok shvatite o čemu se radi, račun vašeg mobilnog telefona može biti veći i za nekoliko hiljada dinara, što je doživeo Beograđanin Miloš V., koji se požalio redakciji „Blica“.

– Primetio sam da mi je račun za mobilni telefon poslednjih meseci uvećan, i to za nekoliko stotina dinara. Ispostavilo se da su mi zbog poruka koje su stizale sa broja 4444, a koje nisam tražio, skidali određenu sumu. Naime, na svakih sedam dana dobijao sam SMS o tome da koristim neki servis „Klub znanja“ i link na kome imam taj sadržaj. Nisam obraćao pažnju, mislio sam da je neka greška. Iako sam pokušao da se odjavim slanjem opcije „stop“, nastavili su da mi skidaju novac – priča Miloš.

On kaže da je otišao kod svog operatera, koji mu je tek tada ukinuo ovu opciju.

– Rekli su mi da sam koristio tzv. servis sa dodatnom uslugom i da je zato račun uvećan. Iako nisam koristio nikakve usluge, morao sam da platim ceo račun. A na kraju su mi rekli i da se žalim Ratelu, koji je dao dozvolu za rad kompaniji koja pruža ove usluge – ističe Miloš.

Kako nam je rečeno, radi se o hrvatskoj firmi, koja koristi operativni sistem „CGate“, i legalno posluje na srpskom tržištu.

I mobilni operateri naglašavaju da je u pitanju nesvesna prijava na određene igrice, klikom na baner ili reklamu na internetu. Kako kažu, veliki je problem kako to prepoznati, jer se često ljudi ni ne sećaju na šta su tačno kliknuli, što znači da ovaj servis na vrlo specifičan način prevare zarađuje od nepažnje pretplatnika.

Postavlja se pitanje ko je odgovoran za slanje ovih poruka građanima, da li će neko odgovarati i da li će žrtvama biti vraćen novac. Ono što je izvesno, dozvolu za rad firmi, kao i svim kompanijama koje pružaju tzv. usluge sa dodatom vrednošću, dao je Ratel, a one su uredno registrovane i u APR-u.

U Ratelu kažu da su firme koje pružaju usluge sa dodatom vrednošću dužne da unapred objave detaljan opis i cenu usluge.

– Da bi ove usluge koristio, korisnik mora da se za njih prijavi. Firma ima obavezu da obavesti korisnika o uslovima korišćenja i ceni. Korisnik mora da bude obavešten i kako da se odjavi – kažu u Ratelu.

Oni su dalje naveli šta treba da se radi u slučaju dobijanja ovakvih poruka:

– Potrebno je da korisnici detaljno pogledaju sadržaj poruke, jer bi u njoj trebalo da bude informacija o načinu na koji mogu da se odjave.

Ratel ima i savet za scenario kada slanje povratne odjavne poruke „stop“ nije prihvaćeno: Češće proveravajte račun, obratite se operateru i tražite da vas odjave.

Ratel navodi da su ove nepravilnosti utvrdili još krajem 2017. i da su uputili prijavu Ministarstvu telekomunikacija, odnosno Inspekciji elektronskih komunikacija.

Pokušali smo da kontaktiramo i samu firmu, ali se na njihov telefon niko nije javljao.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *