Pentagon: Ruski bombarderi ponovo kod Aljaske

Lovački avioni SAD i Kanade su prošle nedelje presreli ruske bombardere blizu Aljaske, saopštile su danas severnoamerčke vojne vlasti.

Ruski bombarderi „Tu-95“ su bili u međunarodnom vazdušnom prostoru u tri navrata: 17, 18 i 20. aprila, kažu Pentagon, a vojna komanda odgovorna za bezbednost vazduhoplovstva u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (NORAD) kaže da su dva puta bili u blizini Aleutskih ostrva, a jednom i u blizini kopna Aljaske i Kanade.

U dva navrata NORAD je poslao lovačke avione da ih „bezbedno i profesionalno“ presretnu.

Presretanja bombardera lovačkima avionima je često u međunarodnom vazdušnom prostoru, te i ruski avioni ponekad prate američke izviđačke avione oko Baltičkog mora, u blizini Rusije.

Ali, jedan predstavnik Pentagona je rekao da takvih operacija kod Aljaske nije bilo nekoliko meseci, možda zato što su veliki bombarderi „Tu-95“ bili prizemljeni zbog problema sa održavanjem.

„Ovo je prvi put za oko dve i po godine da vidimo da Rusija šalje bombardere dugog doleta do Aljaske“, rekao je kapetan Džef Dejvis.

Predstavnica NORAD-a Lori O’Donlej je dodala da je nekoliko pomorskih patrola ruskih aviona „Il-38“ identifikovano u istoj oblasti međunarodnog vazdušnog prostora 19. aprila.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *