Pet Buhinih advokata kažnjeno sa po 150.000

Svih pet angažovanih advokata Ljubiše Buhe Čumeta nije se danas pojavilo na suđenju pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu gde mu se sudi za pet krivičnih dela, zbog čega je završnica suđenja ponovo morala da se odloži, i to za 31. avgust.

Sud je Buhine branioce zbog toga kaznio sa po 150.000 dinara i najavio da će o njihovom ponašanju obavestiti Advokatsku komoru Beograda.

Zamenik tužioca Nenad Stefanović zaključio je da je ovde reč o opstrukciji Buhine odbrane koja ne želi da se suđenje završi i da mu se izrekne prvostepena presuda, podsećajući da je nedavno Buha tražio najpre njegovo izuzeće, pa izuzeće postupajućeg sudije zbog čega su suđenja morala da se odlažu.

On je takođe tražio da se Buhi danas postavi branilac po službenoj dužnosti jer su u postupku izvedene sve dokazne radnje i iznete završni reči, pa je ostalo samo da se zaključi pretres i izrekne presuda.

Sud je međutim taj predlog odbio, jer se suđenje odvija u specijalnoj sudinici Okružnog zatvora u Beogradu, te nema uslova za brzo angažovanje advokata.

Sledeći pretres zakazan je za 31. avgust.

Prošle sedmice suđenje Buhi je bilo odloženo jer mu je pozlilo pa je bio smešten u zatvorsku bolnicu.

Buha se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora, od novembra 2015. godine gde mu se inače odvija i suđenje.

Prvom presudom koju je nedavno ukinuo Viši sud u Beogradu i naložio ponavljanje suđenja, Buha je bio osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog tri krivična dela, a ne za pet za koliko je optužen.

Buhi se ponavlja suđenje zbog optužbi da je ugrozio sigurnost pripadnika obezbeđenja njegove supruge – Milana Ljubenovića, zatim zbog prikrivanja krivičnog dela, zbog sprečavanja dokazivanja, zbog podstrekavanja vlasnika auto-servisa „Vest” iz Surčina Stevana Petoševića na prikrivanje kupovine kradenog „ferarija” prekucavanjem broja šasije motora kao i da je iz zatvora u Padinskoj skeli pretnjama ugrozio sigurnost bivše supruge.

Ovaj slučaj se odnosi na pretnje koje je tada još zakonitoj supruzi Buha uputio telefonom iz zatvora u Padinskoj skeli gde je služio kaznu od godinu dana za raniji napad na Milana Ljubenovića.

Tužilac je u junu izneo svoju završnu reč a Buhina se očekuje nakon odluke o zahtevima za izuzeće.

Buha se nalazi u pritvoru od novembra 2015. godine.

Ovaj svedok saradnik u procesima protiv „Zemunskog klana” i za ubistvo premijera Zorana Đinđića, početkom februara osuđen je u Prvom osnovnom sudu na još 16 meseci zatvora zbog vređanja tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva u sudnici Palate pravde tokom suđenja u slučaju „ferari”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *