Pijani vozači koji usmrte nekog u saobraćaju, plaćaće odštetu i do DVA I PO MILIONA EVRA!

Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću, mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra. Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije.

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresivni dužnici prema osiguravajućem društvu, koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu, pišu „Večernje novosti“.

  • U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbeći – objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).
  • On kaže da, ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu imaju pravo svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kad izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu, uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.
  • Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu – kaže generalni sekretar UOS.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima, iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

Koliko je ovaj problem veliki u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci koje je juče prezentovao načelnik saobraćajne policije MUP Srbije, Nebojša Arsov.

Po sadašnjem zakonu, maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi, za štete na stvarima jeste 200.000 evra i milion evra za štetu na licima.

Predlogom novog zakona predviđen je novi limit i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima.

  • U EU je limit 5 miliona evra, pa naši vozači to moraju da imaju na umu kad voze van Srbije – kaže Jovanović.
  • Izvor:Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *