POBIO DOVOLJNO LJUDI DA NAPUNI GROBLJE: Ovo je najveštiji mafijaš, koji je u bekstvu 20 godina!

Poslednja slika Matea Mesine Denara potiče još iz devedesetih godina prošlog veka, a on je poslednji put viđen 1993. godine.

Mateo Mesina Denaro (55) u kolektivnoj svesti Italijana izgleda isto kao početkom 1990-tih. Iz tog perioda potiču njegove poslednje fotografije. Godine 1993. je nestao bez traga i više se nikada nije pojavio.

Poznat je kao „Roleks“, zato što, pored lepih žena i brzih automobila, voli i skupe satove, i “Dijabolik”, zbog svoje krvave istorije. Denaro – ubica i veliki šef sicilijanske mafije „Koza nostra“.

„Svojim žrtvama bih mogao da napunim groblje“,  navodno je svojevremeno izjavio. Prvo ubistvo je počinio sa 18 godina, a u međuvremenu mu se na teret stavlja više od 50. Otuda je verovatno poznat i kao “kapo dei kapi”, šef nad šefovima.

Šefova nad šefovima je bilo više. Bernardo Provencano, zvani „Traktor“ zato što je gazio i ubijao sve pred sobom, uhapšen je pre deset godina i u međuvremenu je umro. Salvatore „Toto“ Rina – zvani “Zver” – od 1993. je u zatvoru. Svu trojicu povezuju krvavi zločini, a jedan od njih je atentat u Kapačiju, na čoveka, za koga se i danas tvrdi da je početkom 1990-tih mogao da razbije mafiju.

„Nedaleko od Kapačija, gradića na Siciliji, u kasno popodne 23. maja 1992. ispod autoputa detoniralo je oko 500 kilograma eksploziva. Put je odleteo u vazduh, a sa njim i lovac na mafijaše Đovani Falkone, koji je sa suprugom Frančeskom i obezbeđenjem putovao u vikendicu u Palermu. Provencano i Rina su brzo proglašeni za nalogodavce. Danas, 25 godina kasnije, u dokumentima istražitelja sve češće se pojavljuje i Denarovo ime. Ovih dana na Siciliji počinje postupak protiv njega. Postupak u odsustvu optuženog.

Za razliku od Provencana i Rine, Denaro nikad nije bio u zatvoru. Kada je 1993. počela istraga protiv njega, pobegao je i napisao tadašnjoj devojci: „Sramota, nevin sam. Moj Put suza je počeo, savest mi je čista. Nadam se da će mi Bog pomoći“.

Mateo Mesina Denaro je trenutno jedan od najtraženijih okorelih kriminalaca na svetu, koji je izuzetno opasan. „Korijere dela sera“ piše da je italijanska država potrošila milione i milione evra ne bi li mu ušla u trag i uhapsila ga. Oko 200 policajaca i karabinjera radi na slučaju, a istragu vode tužilaštva u Palermu i Kaltaniseti. Razmena informacija se odvija na najvišem nivou, jer je preveliki strah da bi krtica mogla da ugrozi istragu.

Međutim, i bez toga je bilans 24-godišnje istrage poražavajući: uhapšeni su Denarov brat, sestra, njen muž, njihova deca – praktično cela rodbina. Ali dok mu je porodica u zatvoru, Mateo Mesina Denaro je neuhvatljiv poput svog oca: Frančesko Mesina Denaro je dopao šaka policiji tek nakon što je 1998. umro od infarkta.

Izvor: Kurir/Stern.de

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *