Počeo Kopaonik biznis forum – tema program reformi za Srbiju

Kopaonik biznis forum, 24. po redu, ove godine za temu ima program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti. Na forumu učestvuje, prema najavama organizatora, oko 1.000 stručnjaka, visokih državnih zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin.

Planirano je i da drugog dana foruma skupu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je osnovni cilj foruma da se napravi platforma, da se razmene mišljenja, da se stvore uslovi za jedni argumentovanu raspravu o stanju u našoj ekonomiji i o tome šta Vlada i Narodna banka Srbije treba da preduzmu u narednom periodu.

„Te argumentovane rasprave dolaze iz različitih uglova, iz ugla politike, privrede inostranih i domaćih investitora, međunarodnih finansijskih institucija. Važno je da na Kopaonik biznis forumu imamo diplomatski kor, takođe i ekonomske analitičare i na taj način mislim da možemo olakšati Vladi i NBS da definišu efikasne izvodljive ekonomske politike“, rekao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, logično je da će rast i razvoj ekonomije u narednom periodu imati efekta i na životni standard.

„Mi danas govorimo o tome kako dobre rezultate fiskalne konsolidacije konvertovati u trajni održivi rast. Govorimo o reformama, pre svega strukturnim, o potrebi restrukturiranja velikih javnih preduzeća, o završetku privatizacije velikih sistema koji su na tertu budžeta, o potrebi da se reformiše javna administracija, da postane manja i efikasnija“, istako je Vlahović.

Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejmsa Rufa, što, prema rečima Vlahovića, nije slučajno.

„Mi želimo da potaknemo i podsetimo Vladu da smo mi i u prošlosti imali nekoliko ovakvih situacija kada je ostvarena makrofiskalna stabilnost, a kasnije se odustajalo od reformi i cena odustajanja od reformi je bila veoma skupa“, ukazao je Vlahović.

Kako kaže, makrofiskalni deficiti su produbljeni i suštinski uvek se vraćamo na početak.

„Zato želimo sada da kažemo da posao nije završen sa makrofiskalnom konsolidacijom, naprotiv, posao će biti završen onog časa kada se reformiše javni sektor“, rekao je Vlahović.

Na trodnevnom skupu u hotelu „Grand“ na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti – Inteligentne investicije kao nova agilnost vlade posle fiskalne konsolidacije, zatim Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restrukturiranje javnog sektora i pametan rast, i Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *