POČEO SABOR TRUBAČA U GUČI: Marija Zaharova počasni gost

Dragačevski sabor trubača u Guči, 58. po redu, koji će trajati do 12. avgusta, svečano je danas otvoren podizanjem saborske zastave, a otvorio ga je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je okupljenim ljubiteljima trube poručio da truba najbolje od svih instrumenata najbolje odražava prošlost i budućnost srpskog naroda i naše emocije.

„Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo tugovali i sahranjivali“, rekao je Popović.

Kaže da su Guča i srpska truba nadaleko poznate u svetu i da ga ljudi iz Kine, Amerike i Rusije stalno pitaju za tajnu Guče i trube, a da je njegov odgovor – truba krije tajnu srpske duše.

Mada, dodaje Popović, srpske emocije, Srbiju i Srbina niko ne može bolje da razume nego „naša braća Rusi“, te izrazio zadovoljstvo što je današnjem otvaranju sabora prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i što će sutra Guču obići portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„U ovim teškim vremenima kada nas pritiskaju zbog našeg svetog Kosova, mi želimo svima njima u inostranstvu da odavde iz Guče pošaljemo poruku koja glasi – Srbija nije sama, uz Srbiju su ceo ruski narod i predsednik Rusije Vladimir Putin“, naglasio je Popović.

Ministar je ovogodišnji sabor otvorio stihovima srpskog pesnika Branka Radičevića – „Sviraj trubo, svirala zadugo – za veselja i ni za šta drugo“.

Organizatori najavljuju da su sabor vratili tradiciji, trubi i trubačima, te da ove godine neće biti koncerata estradnih zvezda.

Još večeras gosti Guče moći će da uživaju u koncertu Dejana Petrovića i Big benda na Glavnoj pozornici, a sutra će biti održan Ponoćni koncert na kojem će učestvovati svih 20 ovogodišnjih finalista.

U subotu 11. avgusta je tradicionalno takmičenje seniorskih orkestara, a u nedelju su koncerti pobednika ovogodišnjeg Sabora i majstora trube Saše Krstića, Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića, a manifestaciju će pratiti i tradicionalni programski sadržaji kao što je narodni višeboj, defile svih učesnika u programu, improvizacija stare dragačevske svadbe…

Na ovogodišnji Sabor stiže i portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja će biti počasni gost.

Njoj će u petak uveče pred početak koncerta Dejana Petrovića biti uručena titula počasnog građanina Guče, a očekuje se i njeno obraćanje prisutnim saborašima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *