Početak Nove godine donosi pravu zimu i ledeni talas?

Foto: Neverin. Met Desk

PROLAZAK ovog talasa prošlih dana doneo je malo kiše, a onda brzo razvedravanje sa severa. Umeren i jak jugozapadni vetar okrenuo je na severozapadni.

Idućih se dana očekuje stabilizacija vremena, ali i dalje uz povremeno više oblaka zbog dolaska vlažnijeg zraka sa severa i severozapada.

Dominantan uticaj anticiklona

Nakon prolaska fronte, zbog brzog jačanja anticiklona došlo je do naglog porasta vazdušnog pritiska. Anticiklona sa svojim središtem pozicioniranim iznad Francuske i Nemačke zadržavaće se dalje vreme na tom području, a prodori hladnijeg zraka sa severa i severozapada premještat će se severnom i istočnom Europom, javlja Neverin.

U takvim okolnostima do kraja 12. meseca očekuje nas uglavnom suvo vreme ili uz tek manje količine oborine. Prolazak hladne fronte koja će nas rubno zahvatiti moguć je oko 30.12., nakon čega će opet brzo ojačati anticiklona.

U jutarnjim satima u unutrašnjosti se očekuje magla, a moguć je i nastanak niske oblačnosti. Jutarnje će temperature vazduha biti niže, u unutrašnjosti često uz mraz. Srednje će dnevne temperature ipak biti koji stupanj iznad očekivanih za ovaj deo godine, a prevladavat će vetrovi severozapadnih smerova.

Hladniji početak iduće godine?

Na prelasku iz stare u novu godinu, odmicanje anticiklone prema britanskom otočju omogućit će prodorima sa sjevera dolazak i do naših krajeva.

U takvom bi razvoju situacije početkom 2019. godine izraženija hladna fronta, uz nastanak ciklone nad morem, donijela zimsku situaciju. Ansambl modela očekuje snižavanje temperature zraka ispod prosječnih vrijednosti, piše Neverin.

Dolazak hladnog vala u Hrvatsku najavljuje i servis Severe Weather Europe. Zahlađenje bi trebalo početi već oko 30. prosinca i nastaviti se u prvim danima nove godine.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, kraj godine u dijelovima zemlje donosi oborine na granici kiše i snijega.

„U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku bit će slabih oborina na granici kiše i snijega, češće u istočnoj Hrvatskoj. Na Jadranu više sunčanih razdoblja, no u nedjelju uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti malo kiše. Na Novu godinu barem djelomice sunčano i malo hladnije. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadnjak i sjeverac, duž obale i s olujnim udarima, a potkraj ponedjeljka i buru. U utorak vjetar u slabljenju“, stoji u prognozi DHMZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *