Podrška porodicama koje imaju decu sa teškoćama u razvoju

Svako peto dete u Srbiji ima potrebu za podrškom u najranijem uzrastu zbog smetnji u razvoju ili raste u sredini koja negativno utiče na njegov razvoj i umanjuje njegova životna postignuća.

Efikasna podrška za porodicu suočenu s razvojnim teškoćama deteta, može se postići kooordinisanom saradnjom sektora zdravlja, predškolskih ustanova, socijalne zaštite lokalnih samouprava, istaknuto je na skupu Saradnja sistema u pružanju podrške deci s razvojnim rizicima i smetnjama u Beogradu.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da podrška porodicama čija deca imaju smetnje u razvoju mora biti sveobuhvatna, a ne samo finansijska ili samo stručna.

„Inkluzija tih porodica u socijalni život, u društvo, veoma je važna. Činjenica je da ta porodica treba da ima sva prava i sve radosti kao i svaka druga, da bude prihvaćena od porodica u okruženju“, rekla je Dejanovićeva Tanjugu pred početak skupa.

Ona je navela da podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da tri do 22 odsto dece u svetu ima neki vid smetnji u razvoju, a da oko pet odsto ima vidljiv invaliditet. Najčešća smetnja je gubitak vida, sluha, zatim intelektualne smetnje kao što je autizam.

„Sva deca moraju da imaju ista prava i jednaku šansu za svoju budućnost“, istakla je Đukić Dejanovićeva.Izvor:Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *