Pokvarena igra američke predstavnice u UN!

Američka predstavnica u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, čiji je muž Majkl Albanac iz Prištine, zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša povlačenje misije UNMIK s Kosova. Ovaj skandalozan zahtev uputila je kao poslednji zvanični dokument, koji je podnela pre nego što je podnela ostavku 9. oktobra. Ona definitivno napušta mesto u UN, ali će na tom mestu raditi do Nove godine.

– Već više godina misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova, obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti, trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi – obrazložila je Hejlijeva.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić ocenio je njen zahtev kao nedopustiv i poručio da bi usvajanje ove inicijative predstavljalo šamar mirovnim naporima, ali i povratak politici pritisaka. Srbija će se, ističe, ovoj inicijativi suprotstaviti svim argumentima, i pravnim i političkim.

– Inicijativa je utoliko opasnija što dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova – naveo je Ðurić.

Odlazak UNMIK doveo bi Srbiju u tešku poziciju, ocenio je predsednik Aleksandar Vučić.

– Molim SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu. Zato što bi odlazak UNMIK, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *