Ponovljanje izbora na osam biračkih mesta 11. aprila

Republička izborna komisija razmotrila je sve prigovore podnete na sprovođenje izbora i odlučila da se glasanje poništi i na po jednom biračkom mestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara.

Na biračkim mestima u Kraljevu, Pančevu i Vršcu izbori su poništeni jer je bilo više glasačkih listića u kutijama od broja birača koji su izašli na izbore.

U Vrbasu na biračkom mestu broj 5 izbori su poništeni jer je jedan glasač ubacio u kutiju dva listića, što je evidentirano i u zapisniku sa tog biračkog mesta.

Izbori na biračkom mestu 18 u opštini Topola poništeni su jer je dopisan najmanje jedan birač u birački spisak.

RIK je juče razmatrala pet prigovora i tada je odlučila da se izbori ponište na po jednom biračkom mestu u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci i ponove 11. aprila.

Među odbijenim je i prigovor jednog birača iz Kragujevca koji nije imao validne identifikacione dokumente, a hteo je da glasa sa legitimacijom za javni prevoz.

Odbijen je prigovor i jednog glasača u Novom Sadu kome birački odbor nije dozvolio da glasa jer je utvrđeno da je to već učinio budući da je u izvodu stajao potpis pored njegovog imena.

Taj birač tvrdi da potpis nije njegov nego falisfikovan, i predlaže da se odredi grafološko veštačenje. Navodi i da na njegovom prstu nije bilo tragova spreja koji se prska svakom biraču koji pristupi glasanju. RIK je taj prigovor odbila kao neosnovan, uz obrazloženje da Komisija nije ovlašćena da obavlja predloženu grafološku analizu potpisa u izvodu iz biračkog spiska. Komisija je ocenila da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog dela povreda prava glasanja iz člana 155 Krivičnog zakonika, ali je konstatovala da se postojanje samog krivičnog dela u tom konkrtnom slučaju ne može utvrđivati u postupku pred RIK-om.

Izvor: Pink.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *