PONOVO SU ŽELJNI NAŠE KRVI: Američki zvaničnici tvrde da je 2019. moguć novi vojni sukob na Balkanu!

U avgustu je odlazeći američki funkcioner zadužen za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog uticaja.

U najnovijem izveštaju američke Nacionalne obaveštajne agencije, koji je već razmatran u Senatu, pominje se da bi ove godine moglo biti sukoba na Balkanu. Kako navodi Sputnjik, Balkan nije pominjan tokom rasprave u Senatu, ali jeste u samom izveštaju.

– Zapadni Balkan će, gotovo je sigurno, biti pod određenim rizikom od nasilja niskog nivoa i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019 – navodi se u izveštaju NSA.

Takođe stoji i da će „Rusija nastojati da iskoristi etničke napetosti i visoke nivoe korupcije kako bi sprečila da se zemlje ovog regiona kreću ka EU i NATO-u“.

Komentarišući navode iz izveštaja, analitičar Aleksandar Pavić ukazuje za Sputnjik da je ono što zaista piše, a to je mogućnost vojnog sukoba, realnost iz prostog razloga što o tome govore američki zvaničnici.

– Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje i kao palikuća i kao vatrogasac. Ako oni budu insistirali, pritiskali da Srbija i RS uđu u NATO i da se po svaku cenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše zavisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovde imaju vojnu, medijsku i finansijsku premoć na terenu – ukazuje Pavić.

Konstataciju da su od 42 strane izveštaja samo dve rečenice posvećene Balkanu, sagovornik Sputnjika ne vidi kao manjak interesa za Balkan. Naprotiv.

– Unutar Evrope u izveštaju su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog Bregzita. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične tačke i uz to, naravno, ruski i kineski uticaj u Evropi. To čak i nije ništa novo. U avgustu je odlazeći američki funkcioner zadužen za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog uticaja – napominje odličan poznavalac američke političke scene.

Na pitanje da li to znači da treba očekivati njihove dodatne pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku, Pavić nema dilemu: „Apsolutno.“

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *