POPOVI ISTERUJU DEMONE IZ ŽENA!

AFERA OTKRIVA PRAVO LICE SRPSKIH SVEŠTENIKA EGZORCISTA

 

Isterivanje đavola u proseku traje od 30 do 45 minuta. Moraju ga izvoditi dva sveštena lica. To su uglavnom stariji duhovnici koji  žive u potpunoj manastirskoj čistoti i po svetim tajnama

Pećka Patrijaršija, Ostrog, i manastir Ilinje u Očugama kod Bogatića (šabačka eparhija, upravnik ovog  manastira je otac Isaija), najbolja su mesta za izbacivanje zlih duhova, demona i Sotone iz čovečijeg tela i uma

Dušan CICVARA

Vinkov koji je trenutno sa službom u Rijeci, rekao nam je da je tokom službovanja u Srbiji godišnje vršio preko 100 egzorcističkih obreda. Tvrdi da su žene češće žrtve demona, jer su radoznalije od muškaraca i obožavaju da zavire u budućnost

 Do skoro jedini zvanični egzorcista u Srbiji bio je pripadnik Jezuitskog reda Isusovaca sveštenik Ivan Vinkov, koji je do 2012. godine službovao u Župi svetog Petra u Beogradu

 

 

 

Egzorcističko iskustvo sa potpisnikom ovih redova podelio je i mladi sveštenik koji je do prošle godine službovao u Timočkoj Krajini. Pomenuti događaj iz okoline Zaječara zauvek će mu ostati u sećanju: ,,Roditelji su doveli šesnaestogodišnjakinju koja je imala psihičkih problema. Dolazili su više puta i svaki put je kada je trebala da kroči u crkvu bilo je povuci – potegni. Čak smo bili primorani da je vežemo. Tokom čitanja molitve režala je, psovala, izgovarala sve moguće prostote…

Za vreme molitve njen otpor bio je toliko jak, da su mi se čizme pretvorile u froncle. Za članke me je držala toliko snažno, i prvo noktima, a ubrzo i zubima pokidala mi prvo pertle, da bi potom prešla na đonove. Sva sreća da sam obuo stare vojničke čizme, jer da sam došao u onim modernijim, teške rane zadobio bih po nogama’’.

Sagovornik me je zamolio da mu ne pominjem ime i prezime. Za Srpsku pravoslavncu crkvu  egzorcizam je tabu tema, a on bi snosio konsekvence, zato što je to iskustvo sa novinarima podelio bez odobrenja nadležnih crkvenih vlasti.

O isterivanju đavola ili kako sveštenici više vole da istaknu zlih duhova, Srpska pravoslavna crkva nerado govori, iako se takvi slučajevi pedantno beleže u crkvenim spisima. Izgon zlih duhova iz ljudi u Srbiji izvode pojedini sveštenici iz Srpske pravoslavne crkve, mada većina uopšte ne želi da se bavi tim, za njihovo telo i psihu, opasnim i teškim poslom.

Zato je do skoro jedini zvanični egzorcista u Srbiji bio pripadnik Jezuitskog reda Isusovaca sveštenik Ivan Vinkov, koji je do 2012. godine službovao u Župi svetog Petra u Beogradu.

Sopstvena iskustva opisao je u knjizi  ,,Opsednutost i egzorcizam’’. U kratkom telefonskom razgovoru Vinkov koji je trenutno sa službom u Rijeci, rekao nam je da je tokom  službovanja u Srbiji godišnje vršio preko 100 egzorcističkih obreda. Tvrdi da su žene češće žrtve demona, jer su radoznalije od muškaraca i obožavaju da zavire u budućnost. One se ćešće obraćaju brojnim magovima, vračarama, lažnim isceliteljima, zanimaju ih čak i veštičIji simboli.

Dok sam živeo u Beogradu pomagao sam čak i pravoslavcima. Prvo sam im savetovao da pomoć potraže kod svojih duhovnika. Netačna je tvrdnja da pravoslavni sveštenici po tom  pitanju ne mogu ništa da urade, samo je pitanje da li to uistinu žele. Oni ne poseduju egzorcističke strukture kao mi katolici. Ali imaju trebnik i u okviru  njega čitaju molitve za oslobađanje od zlih duhova. Time se takođe postižu dobri rezultati. Pravoslavcima sam pomagao samo u slučaju da se čin iscelenja u okviru njihove matične crkve nije  pokazao kao delotvoran i uspešan. Greh je ne pomoći posednutoj osobi – rekao je Vinkov.

Pećka Patrijaršija, Ostrog i manastir Ilinje u Očugama kod Bogatića (šabačka eparhija, upravnik ovog  manastira je otac Isaija) najbolja su mesta za izbacivanje zlih duhova, demona i Sotone iz čovečijeg tela i uma. Egzorcizam u proseku traje od 30 do 45 minuta. Moraju ga izvoditi dva sveštena lica. To su  uglavnom stariji duhovnici koji žive u potpunoj manastirskoj čistoti i po svetim tajnama. Sa ovom za SPC tabu temom najbolje su upoznati sveštenik i teolog Slađan Mijaljević, verski analitičar Draško Đenović i župnik u beogradskoj crkvi svetog Josipa radnika i glavni vojni kapelan pri Vojsci Srbije Goran Avramov.

-Prisustvovao sam na više egzorcističkih obreda. To su strašni prizori. Duhovno lice mora da bude izuzetno jako. Većina sveštenika time ne želi da se bavi, i zato u Srpskoj pravoslavnoj crkvi imamo premalo egzorcista. Tokom obreda onaj u koga se đavo uvukao vrišti, odlično govori strane jezike koje do tada nije znao, poseduje snagu nesrazmernu fizičkoj građi i starosnom dobu, i pokazuju odbojnost prema religijskim simbolima i vrednostima.

Najupečatljiviji egzorcizam kome sam prisustvovao bilo je isterivanje đavola iz čoveka posle punih12 godina opsednutosti. Kada se osvestio, to jest konačno došao sebi, od svih 12 godina, sećao se samo pet meseci – kaže   Mijaljević.

Srpska pravoslavna crkva nema institucionalizovane izgonitelje đavola. Oni koji se ipak time bave bivaju ,,postavljeni od Boga, i poseduju duhovnu snagu i harizmu„. Za razliku od katoličke, pravoslavna crkva ne zna za poseban čin egzorcizma, kakav smo na primer gledali u filmovima ,,Majka Jovana anđeoska’’, režija Kavaleroviča, ,,Isterivač đavola’’, Viljema Fridkina, ,,Isterivanje đavola iz Emili Rouz’’, Skota Deriksona, ,,Obred’’, Mikaela Harstrema (u ,,Obredu’’ na dve sekunde kao žrtva opsednutosti pojavljuje se Marija Karan) delimično ,,Iza brda’’, Kristijana Munđijua… U Srbiji je još u studentskim danima Marko Cvejić režirao polučasovni igrani film ,,Slučaj Andrije E’’ (2005) koji predstavlja impresivan primer domaćeg egzotičnog metafizičkog horora na temu progona zlih bića iz ljudskih duša.

Međutim pravoslavna crkva ima egzorcističke molitve : u pitanju je Sveta tajna Jeleosvećenja.

Jeleosvećenje je sveta tajna osvećenja ulja i jeleja koja se sastoji iz više molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, kroz koji deluje Božja blagodat za iscelenje duše i tela. Tako se čisti duša od misaonih i telesnih grehova. I pored toga što sveštenici iz SPC izbegavaju razgovor o egzorcizmu, postoje i oni hrabriji koji krše pravila. Pre tačno šest meseci sveštenik Arsenije Jovanović je vernicima na Ostrogu pustio snimak žene koja tokom egzorcističkog obreda kevće, skiči i laje poput besnog psa istakavši da je to zvuk đavola koji živ gori.

Ovako vrišti ljudski rod! Ali  u isto vreme ovo je jedan predivan vrisak, jer to ne vrišti ona! Ovo su krici đavola koji se u njoj nalazi, i on gori od Jevanđelja – rekao je Jovanović. O njegovom egzorcističkom Ostroškom perfomansu opširno je pisao i britanski Dejli Mejl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *