POPOVIĆ: BUDUĆNOST JE U KOSMIČKIM TEHNOLOGIJAMA

 

ПОПОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ РУСКОГ РОСКОСМОСА: БУДУЋНОСТ ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА У ПРИМЕНИ КОСМИЧКИХ ТЕХНОЛОГИЈА

– Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се данас са представником генералног директора за међународну сарадњу руске Државне корпорације Роскосмос, Сергејем Савељевим, и том приликом са њим разговарао о примени космичких технологија у Републици Србији, а на основу Меморандума о сарадњи који су Влада Републике Србије и руски Роскосмос потписали у јануару ове године, приликом посете председника Русије Владимира Путина Србији.

Поповић је истакао да су космичке технологије један од главних стубова укупног технолошког развоја у будућности, који ће, према његовим речима, бити заснован на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради уз помоћ вештачке интелигенције.

Он је истакао да космичке технологије омогућавају прикупљање великог броја података чијом обрадом у реалном времену може да се обезбеди квалитетнији, безбеднији и једноставнији живот људи на Земљи.

„Потенцијале за сарадњу са руским Роскосмосом видимо пре свега у обезбеђивању података високе резолуције у сондирању земљишта, за области управљања ванредним ситуацијама, транспорта, пољопривреде, праћењу кретања различитих појава важних за сектор безбедности, прикупљању података значајних за област хидро-метеорологије, катастра и земљишних књига, као и примени „смарт сити“ решења у урбаним срединама у Републици Србији“, истакао је Поповић.

Он је оценио да Република Србија и Руска Федерација имају изванредне билатералне односе, са сталним растом економске размене.

„Оно што ме посебно радује, то је развој наше сарадње у области иновација и дигиталне економије, која је привукла велики број младих и високообразованих људи да се укључе у иницијативе које смо покренули са Русијом и руским високотехнолошким компанијама, а које треба да допринесу подизању укупних научних и технолошких капацитета Републике Србије у будућности“, рекао је Поповић.

Представник генералног директора руске државне корпорације Роскосмос, Сергеј Савељев, изразио је спремност ове корпорације да подржи напоре Републике Србије у изградњи сопствене инфраструктуре у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе.

Он је истакао да су руски стручњаци спремни да поделе своје знање са колегама из Србије, као и да помогну у управљању свемирским активностима у интересу развоја науке, технологије и различитих сектора привреде у Републици Србији.

g.k. /AGERA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *