POPOVIĆ: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENjA BUDUĆNOST

POPOVIĆ I FINSKI MINISTAR EKONOMIJE:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENjA BUDUĆNOST


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministrom ekonomije Finske, Mikom Lintilom, i tom prilikom istakao da Srbija želi da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije u regionu Balkana.

”Za to su nam potrebni znanje i iskustvo koje Finska ima u ovoj oblasti”, istakao je Popović i dodao da je Finska zemlja koja je među prvima prepoznala značaj veštačke inteligencije i usvojila nacionalnu strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

Kako je naveo ministar, veštačka inteligencija promeniće budućnost ekonomije i tržišta rada, a Srbija, prema njegovim rečima, želi i ima potencijal da bude deo takve – nove budućnosti.

Ministar je istakao da će tržište proizvoda i platformi zanovanih na veštačkoj inteligenciji do 2020. godine vredeti 70 milijardi dolara. On je ocenio da će prodor veštačke inteligencije u ekonomiju promeniti strukturu i profile mnogih poslova. ”Procene stručnjaka govore da će veštačka inteligencija promeniti profile oko 40 odsto poslova u transportu, i oko 30 odsto poslova u proizvodnji, dok će u sektoru zdravstva biti stvoreno 35 odsto novih poslova”, rekao je Popović.

Popović je objasnio da Srbija ima veliki potencijal za razvoj veštačke inteligencije, posebno u oblastima automobilske industrije, poljoprivrede, zdravstva, sektora finansija i prodaje. ”Da bismo razvijali veštačku inteligenciju u ovim sektorima, potrebna nam je razmena i korišćenje velike količine podataka, a upravo to očekujemo od saradnje sa našim evropskim partnerima”, rekao je Popović.

Finski ministar Lintila uporedio je uticaj veštačke inteligencije na budući razvoj civilizacije sa pronalaskom struje.

On je istakao da u deset do 20 godine neće postojati nijedan sektor privrede u kojem veštačka inteligecija neće imati značajan udeo. Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će u potpunosti promeniti tržište rada.

Lintila je naveo da najuspešnije svetske kompanije ulažu milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije u svim sektorima. On je ukazao i na važnost uređenja zakonodavnog okvira koji uređuje ovu oblast, a koji treba da bude zasnovan na etici, jer se, prema rečima Lintile, radi o razmeni i korišćenju velikog broja podataka koji treba da budu korišćeni bezbedno i bez zloupotreba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *