POPOVIĆ: Vreme je da Srbi utvrde strategiju nacionalnog opstanka!

Najsnažnije podržavam donošenje Deklaracije o očuvanju srpske nacije koju su najavili predsednici Republike Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, izjavio je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

– Vreme je da Srbi, posle velikih stradanja tokom 20. veka i političkih grešaka i zabluda, utvrde strategiju nacionalnog opstanka i razvoja u okruženju koje, treba to otvoreno priznati, nama nije naklonjeno – istakao je Popović i dodao:

– Primeri ugroženosti prava srpskog naroda u regionu su očigledni. U Hrvatskoj, tamošnja vlast koja očito baštini odnose prema Srbima kakve je imala NDH, želi da i ono malo Srba što je preostalo nakon zločinačkih progona tokom akcija Oluja i Bljesak protera ili asimiluje.

Pema rečima lidera SNP, u Crnoj Gori na delu je svojevrstan identitetski genocid, poništavanje čitavog srpskog nasleđa te države i uskraćivanje najosnovnijih prava Srbima, od očuvanja kulturne baštine i postojanja Crkve pa do zapošljavanja u javnim ustanovama.

– U Makedoniji nova Vlada najavljuje podizanje optužbe protiv Srba za genocid i tretira Srbe kao dežurne krivce za stanje u toj državi. U Albaniji je presijom vlasti skoro uništen svaki trag postojanja Srba. Pretnje za opstanak Republike Srpske ne prestaju – naveo je Popović.

Zbog pasivnosti prethodnih vlada, kaže Popović, Srbi koji žive u drugim državama, već u drugoj generaciji gube osećaj svog srpskog identiteta i zaboravljaju jezik, istoriju i kulturu svog naroda.

– Nikada nije bilo važnije nego danas da se Srbi ponovo okupe oko jednog programa koji ne ugrožava nikoga, ali nas učvršćuje i čuva u teškim i složenim vremenima na Balkanu. Mi, kao država Srbija pružamo sva moguća prava pripadnicima nacionalnih manjina po najvišim evropskim standardima, što nam je više puta priznato. Sada, najavljenom Deklaracijom i aktivnom politikom i novom snagom, imamo puno pravo da isto tražimo za naš narod – poručuje Popović, koji je i ministar za inovacije u Vladi Srbije.

Popović naglašava da je zato ovaj najavljeni korak prilika za nacionalno okupljanje i postizanje novog nacionalnog jedinstva o najvažnijim pitanjima budućnosti našeg naroda.

– Pozivam sve političke subjekte, javne ličnosti i nacionalne institucije da podrže Deklaraciju o očuvanju srpske nacije — zaključio je Popović.

Izvor: Informer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *