PORODICI JOCIĆ SUDE OSAM GODINA: Naš život je pakao Specijalnog suda!

PORODICI JOCIĆ SUDE OSAM GODINA A JOŠ SU NA POČETKU

Naš život je pakao

Specijalnog suda!

 

Ni sa jednog ročišta nisam izostala, iako sam se tokom suđenja dva puta porađala a sada sam i treći put trudna. Osam godina mi živimo od suđenja do suđenja, od ročišta do ročišta.

 

Kad se ročište završi danima pričamo o onome šta je bilo, napravimo pauzu nekoliko dana, a onda nastavimo da pričamo o sledećem ročištu koje će biti

 

 

Porodica Jocić iz Pančeva je policijski „masakrirana“ 2011. godine. Uhapšeni su Branko, koji je bio najpoverljiviji čovek Velje Ilić i ostao u pritvoru 15 meseci. Njegova, tada nevenčana supruga Marija, imala je 26 godina i bila u drugom mesecu trudnoće, uhapšena je i provela 21 dan u pritvoru. Brankova Majka – Radmila Jocić u 80 godina života zadržana je dva dana u policijskom pritvoru. Kada je Marija izašla iz pritvora njena majka je doživela infarkt i preminula.

-Osumnjičenimа se nа teret stаvljа izvršenje krivičnog delа dаvаnjа i primаnjа mitа, zloupotrebe službenog položаjа i prаnje novcа. Oni se sumnjiče dа su prilikom ugovаrаnjа rаdovа nа sаnаciji klizištа nа području opštinа Krupаnj i Loznicа zloupotrebili sredstvа dobijenа od Evropske bаnke i to tаko što su privаtnom preduzeću „Rotijer” neosnovаno isplаtili 43 milionа dinаrа zа rаdove koje ono nije obаvilo nа sаnаciji klizištа. Nа ime togа, preduzeće „Rotijer” je Brаnku Jociću, odnosno njegovoj mаjci, poklonilo stаn u Loznici, površine 63 kvаdrаtnа metrа, u vrednosti od oko dvа i po milionа dinаrа – izjаvio je tada tužilаc zа orgаnizovаni kriminаl Miljko Rаdisаvljević.

Od tada, osam godina traju suđenja Jocićima u Specijalnom sudu u Beogradu i proces je i dalje na početku. Najnovije je da je protv bake Radmile, koja je u devetoj deceniji života, zbog alchajmerove bolesti odbačena opružba, ali nije ukinuta. Veštačile su je dve komisije, ali veštačiće je ponovo i vratiti na optuženičku klupu, ukoliko joj se zdravlje povrati.

-Mog supruga su godinama u stopu pratili, prisluškivali i optički snimali. Sud je dobio 112 CD zapisa, ali protiv njega ni jedan nije upotrebljen. Inače, nas je hapsila šabačka policija, tačnije policajci Slaviša Spasojević i Vlatko Milović, obojica su hapšeni pre dve godine zbog iznuđivanja iskaza, kaže Marija Jocić i nastavlja svoju ispovest i svoju životnu dramu:

-Devet godina ni sa jednog ročišta nisam izostala, iako sam se tokom suđenja dva puta porađala a sada sam i treći put trudna. Osam godina naš život je Specijalni sud! Mi živimo od suđenja do suđenja, od ročišta do ročišta. Kad se ročište završi danim pričamo o onome šta je bilo, napravimo pauzu nekoliko dana, a onda nastavimo da pričamo o sledećem ročištu koje će biti.

Promenila su se tri sudska veća, naš tužilac Branislav Živković koje je bio i tužilac „stečajnoj mafiji“ gde su svi optuženi oslobođeni i gde će država platiti milione evra, je u međuvremenu umro. Poslednji put je optužnica izmenjena. U stvari samo je skraćena a sve je ostalo isto i dalje smo na početku, kao da se svih ovih godina ništa nije dešavalo, kaže Marija.

Specijalni sud doneo je rešenje kojim se od bivšeg direktora JP „Putevi Srbije“ Branka Jocića i članova njegove porodice privremeno oduzima sedam stambenih objekata, kao i 12 ručnih časovnika, koji su u ličnom vlasništvu potpredsednika Nove Srbije. Bivši direktor „Puteva Srbije“ Branko Jocić i članovi njegove porodice poseduju imovinu koja je grubo procenjena na 700.000 evra, pisale su tada novine.

-Patron cele te akcije bio je Rodoljub Milović koji je napisao da majka Branka Jocića nema dana radnog staža iako je ceo radni vek provela u Azotai Pančevo, a otac je izgradio azotaru i sedam godina radio u Alžiru. Uzelu su stanove bivšoj ženi, ocu, majci, bratu… Evo mi osam godina živimo kao podstanari. Veštačenje primanja Brankove majke je pokazalo da je zaradila 30 000 evra, koja prevazilaze svu oduzetu imovinu sa troškovima života.

A Đilasova novina, koja sada ne postoji, je napisala da oduzeti satove vrede 300 000 evra. Sada je veštačenjem utvrđeno da svi ti satovi vrede 1.660 evra. Jedino nije veštačen „filip patek“ jer od njega nema slike, ali taj sat Branko je dobio od direktora „hemofarma“ iz Vršca na nekoj proslavi, svi su dobili tako da ne verujemo da je to original, već dobra kopija koja ne vredi više od 100 dolara u Hong Kongu. Meni je posebno čudno da neće da nam vrate ni dugmad za košulje, ni prsten iz Jerusalima sa Hristovog groba… čudi se Marija.

Porodica Jokić čeka naredno ročište! „Stečajnoj mafiji“ je suđeno 12 godina, Jocići se nadaju da će i njihovo suđenje biti završeno u „razumnom roku“ od desetak narednih godina. I da ih osude na „razumnu kaznu“, pa kad izađu iz zatvora moći će da provode lepe penzionerske dane.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *