POSLEDNJE REČI RATKA MLADIĆA PRED PRESUDU: Znam da nisam kriv, mirno spavam!

General Ratko Mladić danas u 10 sati očekuje prvostepenu presudu Haškog tribunala po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid nad muslimanima u Srebrenici.

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za bivšeg komandanta Vojske RS uz obrazloženje da bi kraća kazna bila „uvreda za pravdu i žrtve, žive i mrtve“, dok odbrana traži oslobađajuću presudu.

A kako je Mladić proveo dan uoči izricanja presude, prenosi ekskluzivno za Kurir njegov sin Darko, koji će s majkom Bosom prisustvovati izricanju prvostepene presude u Tribunalu.

– Tokom razgovora je istakao da je miran. Rekao mi je: „Darko, miran sam i spokojan. Znaš da nemam ličnu krivicu. Časno i pošteno sam obavljao vojničke zadatke, činio sam sve da spasem narod“ – preneo je Darko njihov razgovor tokom jučerašnje posete.

Darko kaže da Mladić ne posustaje iako je bolestan.

– On je čvrste volje i duha, kao i uvek. Prisustvovaće izricanju presude i nadamo se da će i njegovo telo da izdrži taj napor i stres, jer je lošeg zdravstvenog stanja. Odbrana i porodica smatraju da bi Ratko trebalo da bude oslobođen. Ne bežimo od toga da su se desili zločini, ali tužilac nije uspeo da generala dovede direktno u vezu s njima – navodi Mladić i ističe da zbog političkih i medijskih pritisaka i ranijih presuda Tribunala ipak sumnjaju u nepristrasnost sudskog veća.

– Kazna od 10 godina i manje znači da Ratko odmah dolazi kući jer bi se u tom slučaju računalo da je već odslužio dve trećine kazne pošto je već šest godina u pritvoru. Ako bude drugačije, nastavićemo borbu u žalbenom postupku – zaključio je Mladić.

Predsednik RS Milorad Dodik kazao je da će presuda Mladiću, kakva god da bude, biti usmerena protiv Srba i dodao je da će presudom mit o generalu biti samo ojačan.

– Ratko Mladić ostaje legenda srpskog naroda i čovek koji je sve profesionalne ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda – rekao je Dodik.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *