Potresna ispovest Ćire Blaževića: Ne mogu da vodim ljubav, a imam i probleme sa mokrenjem!

Aktuelna tema u poslednjih par nedelja, nažalost su bolesti proslavljenih sportista i trenera, a sve povodom leukemije koju je dobio legendarni Siniša Mihajlović.

Tim povodom, oglasio se i Miroslav Ćiro Blažević, koji je pričao o svojim iskustvima sa kancerima.

  • Pre 15 godina javili su mi se prvi simptomi raka prostate. Imao sam probleme sa mokrenjem, nisam mogao da kontrolišem taj nagom, vremenom je postalo i otežano, a imao sam i jake bolove. To mi je bio jasan znak da odem kod lekara. I već nakon rezultata krvne slike, gde su mi bili urađeni i tumor markeri za prostatu (PSA), bilo je jasno da nešto nije u redu. Naravno da mi nije bilo svejedno, jer kada dobijete rak, automatski pomislite na smrt – ističe Blažević za Informer.
  • Tada sam imao 69 godina i priznajem da sam se uplašio. Dovoljno je bilo da pomislim na operaciju i boravak u bolnici, pa sam se ježio, a tek ceo proces lečenja… Verujte, u takvom sam stanju bio da se o svojoj bolesti prvih dana nisam poverio ni porodici. Ali nisam se predao, zadržao sam taj svoj sportski, borbeni duh i krenuo u proces lečenja uz podršku najbližih – dodaje osvajač bronze na Svetskom prvenstvu 1998. sa Hrvatskom.

Taj rak je izlečio, srećom mu nije metastazirao, ali…

  • Hvala bogu, živ sam, spasila me je operacija. Ali, mislim da nije trebalo da mi vade prostatu, već da idem na zračenja i hemoterapiju. Posle toga sam imao problema sa kontrolom mokrenja, ali i sa seksom. Nakon te operacije ništa više nije bilo isto u mom seksualnom životu.

Nažalost, bolest mu se vratila.

  • Iskreno, nisam mislio da ću se više susretati sa teškim bolestima i da ću opet morati pod nož. Od prvog raka prošlo je dosta vremena i nisam mislio da će se vratiti. Međutim, opet sam doživeo agoniju. Sasvim slučajno, otišao sam na jedan dermatološki pregled jer imam dosta mladeža na leđima. Ni slutio nisam da će rezultati te posete biti kobni. Doktorka je primetila jedan sumnjivi mladež i nije joj se uopšte svideo jer je primetila brojne promene, od boje, oblika, preko veličine. Dijagnostifikovan mi je melanom kože.

Srećom po njega, karcinom je bio u prvom stadijumu.

  • Hirurškim putem melanom je otklonjen i na sreću, opet sam izbegao i zračenja i hemoterapiju. I, evo, osam godina kasnije, živ sam i zdrav. Zato je jako važno da se ljudi redovno kontrolišu, prate simptome i odlaze na preventivne preglede jer je to pola zdravlja – zaključio je za Informer.
  • Izvor: Informer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *