POTVRĐENO JE, AFRIČKA KUGA STIGLA U SRBIJU: Svinje kod Mladenovca bile zaražene!

Rezulati iz Madrida potvrdili su da je afrička kuga, opasna bolest svinja prisutna u Srbiji.

Srbija je već nekoliko dana pod sumnjom Svetske organizacije za zdravlje životinja da se u jednom regionu pojavila afrička kuga svinja.

Laboratorijski nalazi, koji su stigli danas iz Madrida, potvrdili su da su uginule i eutanazirane svinje iz okoline Mladenovca, bile zaražene afričkom kugom.

Afrička kuga je neizlečiva i nigde na svetu još uvek ne postoji vakcina koja bi sprečila širenje virusa.

Jedini način sprečavanja širenja virusa je ubijanje živih životinja i uklanjanje leševa takozvanim neškodljivim spaljivanjem.

Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Virus se prenosi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima, opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da se kuga pojavila i to na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere.

„Nažalost, posle dve godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca“, rekao je Nedimović.

Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude.

„Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva“, rekao je ministar.

Naglasio je da su preduzete sve preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, te da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, dodaje, činiti i nadalje.

Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

„Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikro slučaj“, rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *