POTVRĐENO PISANJE AFERE! Niko iz Vlade Srbije nije želeo da ide u Srebrenicu

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Potočarima je počeo komemorativni skup povodom 22. godine genocida nad Bošnjacima u Srebrenici koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine.

Srbija ove godine nema zvaničnog predstavnika na komemorativnom skupu, o čemu je ,,Afera“ prva pisala u štampanom izdanju koje je još danas na svim kioscima.

U Potočare je stigao predsednik LDP-a i poslanik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović koji je rekao da „nema tog suda koji umesto nas može poneti deo odgovornosti“.

„Ta nespremnost vlasti da kroz ove 22 godine kažu ono što se mora reći i vodi politiku koja se mora voditi, pritisla je svakog čoveka više nego sva ova brda oko Srebrenice“, rekao je Jovanović.

U Potočare je stigao i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je rekao da se srebrenička tragedija nikada ne sme zaboraviti i da se o njoj mora govoriti.

„Ja sam na sednici kada je birana Vlada Srbije postavio pitanje ko će od zvaničnika Srbije ove godine biti predstavnik. Iz jasnog razloga što mislim da je to obaveza Vlade Srbije da najviši predstavnici pokažu iskrenu nameru otopljavanja odnosa i suočavanja sa istorijom koja se najbolje može uraditi u ovom trenutku na ovom mestu“, rekao je Čanak.

Jovanović je kazao da ima promena i u Srbiji i u RS kada je reč o zločinu u Srebrenici, dodavši da je važno što danas nije dozvoljen miting podrške u Banjaluci Ratku Mladiću.

Jovanović, međutim, smatra da sve to nije dovoljno i da sve ide sporo.

„Odrasle su generacije, s jedne strane, uz osećaj velike nepravde, tu mislim na Bošnjake u Bosni, i sa druge strane, generacije koje su taoci te hipoteke, tog ratnog ludila 90-ih i neodgovorne politike koja je na kraju svoj slom doživela u Srebrenici uverena da ubijanje više od osam hiljada ljudi zapravo pobeđuje“, rekao je on.

Jovanović je rekao da se u Srebrenici desio genocid, izrazivši nadu da će se vrlo pojaviti i zvanični predstavnici Srbije i RS sposobni da to i priznaju.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak rekla da je Amerika trajno posvećena pravdi za žrtve genocida, dok je šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao da se danas u Potočarima moraju na umu imati sve bošnjačke srebreničke žrtve, ali isto tako i budućnosti BiH.

Dolazak u Potočare najaio je i poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukurlić koji podržava vladajuću većinu u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *